Image

Wallenstam: Osäkerhet kring nyproduktionsmarknaden

Bolag Hans Wallenstam resonerar i Q3-rapporten kring bolagets beslut om att göra om bostadsrättsprojekt till hyresrätter.
Publicerad den 26 Oktober 2017
Hans Wallenstam. Bild: Wallenstam
Hans Wallenstam.

Q3-siffrorna:

# Resultat före skatt uppgår till 427 Mkr (413) och resultat efter skatt uppgår till 334 Mkr (319), motsvarande 1,0 kr per aktie (1,0).
# Förvaltningsresultat fastigheter ökar med drygt 7 % och uppgår till 230 Mkr (214).
# Orealiserade värdeförändringar på förvaltningsfastigheter uppgår till 179 Mkr (237).
# Hyresintäkterna ökar med 5 % och uppgår till 428 Mkr (408).

Efter periodens utgång fattade Wallenstam beslut om att ställa om första etappen av bostadsrättsprojektet Orangeriet Solberga, beläget mellan Älvsjö och Telefonplan i
södra Stockholm, till hyresrätter.

Hans Wallenstam skriver i vd-ordet:
- Etapp 2 är även fortsättningsvis ett bostadsrättsprojekt och beslut om eventuell konvertering till hyresrätter tas först när vi vet hur intresset ser ut i samband med planerad säljstart. Detta förfarande gäller alla Wallenstams bo-
stadsrättsprojekt.

- Wallenstam är unikt genom att vi väntar med försäljning av bostadsrättsprojekt tills det är mindre än sex månader kvar till inflyttningen. Dels når vi på det viset hela bostadsrättsmarknaden – både den köpare som planerar sitt bostadsbyte långt i förväg och den som behöver köpa en lägenhet för att flytta snabbt – och kan, i uppåtgående marknad få ett mer marknadsanpassat pris. Dels, vilket var fallet vid det ovan nämnda beslutet, kan vi ändra upplåtelseformen om marknaden känns osäker.

- I samband med att vi startar ett bostadsrättsprojekt gör vi alltid en alternativ kalkyl på projektet som hyresrättsproduktion. Den alternativa kalkylen ska hålla så att projektet är värdebeständigt även som hyresrättsfastighet samt ge ett bra driftnetto.

- Det är för tidigt att säga ifall osäkerheten som vi upplevde bland köparna när vi bjöd in till visning av Orangeriet etapp 1 är en tillfällig sättning som en följd av den tidigare enorma prisökningen på bostadsrätter i Stockholm, eller om det är ett tecken på en mer långsiktigt vikande bostadsrättsmarknad. Det är även osäkert ifall det är specifikt för Stockholm, eller om det är en utveckling som kommer ske på fler orter i Sverige.

- Det man kan konstatera, i och med att efterfrågan på bostäder är så stor, är att när bostadsrättsmarknaden är osäker så ökar efterfrågan på hyresrätter ännu mer. Med tanke på osäkerheten på bostadsrättsmarknaden vore det väldigt märkligt om regeringen i det här skedet väljer att fullfölja införandet av de lagda skatteförslagen – något som ytterligare skulle fördyra hyran för hyresgästen.

- Vi startar våra projekt när vi når våra förväntade resultatkrav, både ekonomiska och kvalitativa. Just nu har vi rekordmånga lägenheter i produktion – närmare 2 500 stycken, varav 85 % är just hyresrätter.

- Vår flexibilitet när det gäller upplåtelseform, vår kostnadseffektivitet och vår fina projektportfölj tillsammans med vår starka balansräkning och resultatutveckling, den förväntade tillväxten och de fortsatt låga räntenivåerna, gör att Wallenstams framtid känns väldigt trygg – och spännande!

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige