Image

Wallenstam: Bra förvaltningsresultat – nedskrivning av vindkraft

Bolag Wallenstams förvaltningsresultat ökar med nio procent under Q2. Samtidigt tar bolaget en nedskrivning på vindkraftsinvesteringar om 300 miljoner kronor.
Publicerad den 10 Augusti 2017
Hans Wallenstam. Bild: Wallenstam
Hans Wallenstam.

Q2-siffrorna:

# Resultat före skatt uppgår till 1 168 Mkr (1 312) och resultat efter skatt uppgår till 907 Mkr (1 043), motsvarande 2,8 kr per aktie (3,2).
# Förvaltningsresultat fastigheter ökar med cirka 9 % och uppgår till 200 Mkr (184).
# Orealiserade värdeförändringar på förvaltningsfastigheter uppgår till 1 269 Mkr (1 215).
# Hyresintäkterna ökar med 5 % och uppgår till 415 Mkr (397).
# Nedskrivning av vindkraftsinvesteringar har skett om 300 Mkr (0).

I resultatet efter skatt, som alltså är lägre än förra året ingår nedskrivningen av vindkraft.

Hans Wallenstam skriveri vd-ordet:
- Vi gör en nedskrivning på våra vindkraftverk om 300 Mkr detta kvartal, något som beror på årets prisutveckling på elcertifikat.

Elcertifikat har införts för att styra investeringar till förnybar energi på bekostnad av icke förnybar energi. Idag finns ett stort överskott av elcertifikat och luften har gått ur detta verktyg. Med nuvarande avskrivningsrutin kommer våra vindkraftverk vara helt avskrivna när vi har cirka tio år kvar på livslängden. Värt att notera är att vi har ett positivt kassaflöde från Svensk Naturenergi. Det känns också bra, inte minst i dagens klimatdiskussion, att vara självförsörjande på förnybar energi. Jag är väldigt stolt över det!

På bokslutsdagen hade Wallenstam 2 155 lägenheter i produktion, vilket är rekordmånga.
Hans Wallenstam:

- Med en stark uthyrning och förvaltning samt kostnadseffektiv nyproduktion, kan jag återigen presentera ett förbättrat resultat. Förvaltningsresultatet har ökat med cirka 12 % sett över halvåret och med cirka 9 % i kvartal två. Tillväxttakten i substansvärdet, på rullande helår, är cirka 22 %.

- Vi har rätt strategiskt fastighetsinnehav där vi har avyttrat fastigheter med lägre tillväxt och förvärvat och kostnadseffektivt byggt nya hus med högre tillväxt – detta gör att resultatet växer.

- Vi satsar på att investera i kostnadseffektiva byggnationer där vi själva handhar hela processen från start till mål. På bokslutsdagen hade vi 2 155 lägenheter i produktion, vilket är rekordmånga. När det gäller vår nybyggnationsverksamhet följer vi vår plan, och organisationen är väl förberedd för att starta byggprojekten snarast när vi får bygglov.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige