Image

Varvsstaden fortsätter växa efter nytt ramavtal

Öresund Ett ramavtal och ett köpeavtal mellan Malmö stad och det privata bolaget Varvsstaden AB godkändes av Malmö stads tekniska nämnd. Ramavtalet innebär ett startskott för den fortsatta utvecklingen av Varvsstaden, med bostäder, arbetsplatser och kommunal service. Genom markköpet blir det möjligt att bygga en helt ny skola och en förskola i området.
Publicerad den 18 Januari 2017
Varvsstaden fortsätter växa. Bild: Malmö stadsbyggnadskontor
Varvsstaden fortsätter växa.

– Tillsammans har vi skapat förutsättningar för Varvsstaden AB att fortsätta utveckla det gamla varvsområdet. Varvsstaden är ett viktigt område som låter gamla staden och Västra Hamnen växa ihop, vilket betyder mycket för utvecklingen av centrala Malmö, säger Håkan Thulin, Malmö stads exploateringschef.

Kockums gamla varvsområde i Västra Hamnen går idag under benämningen Varvsstaden. Området ska omvandlas från industrimark till ett modernt innerstadsområde med blandade funktioner som bostäder, kontor och kommunal service.

Ramavtalet gäller främst fastigheten Hamnen 21:149, som utgör större delen av området Varvsstaden. Avtalet reglerar bland annat genomförandefrågor och fördelningen av kostnader för infrastruktursatsningar i och i anslutning till området. Tillsammans med kommande detaljplaner och exploateringsavtal anger det förutsättningarna för byggande och utbyggnad av området.

Malmö stad har sedan tidigare tagit fram en utvecklingsplan som anger riktlinjer för planeringen av Varvsstaden, med stråk och platser, offentlig service, kommunikationsvägar, grönstruktur och bevarande av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

Genom ramavtalet skapas möjlighet att fortsätta omvandlingen av Varvsstaden och utveckla Kockums gamla varvsområde till en del av det nya Malmö. Enligt avtalet kommer Varvsstaden AB bland annat att bekosta två nya gång- och cykelbroar över södra Varvsbassängen, som förbinder området med gamla staden, anläggandet av allmänna platser inom området och delar av den kommande esplanad som löper genom Varvsstaden i nord-sydlig riktning.

Fastigheten Hamnen 21:149 ägs av bolaget Varvsstaden AB, ägt av koncernmoderbolaget Fastighets AB Centur, vilket i sin tur ägs av Fastighets AB Balder och Peab Fastighetsutveckling Sverige AB.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige