Image

Värdetillväxten på svenska fastigheter översteg nio procent för 2016

Sverige MSCI annonserar att totalavkastningen på svensk fastighetsmarknad nådde 13,9 procent under 2016 enligt IPD Svenskt Fastighetsindex.
Publicerad den 21 Februari 2017

Värdetillväxten steg ytterligare, efter redan flera goda år, till 9,1 procent. Det är den starkaste värdeförändringen som har uppmätts sedan 2007 och förklaras delvis av att marknadshyrorna steg 4,1 procent under det senaste året. Noterbart är att det är sjunde året i rad med stigande värden på den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige. Totalt har marknadsvärdena stigit med 38 procent sedan vändningen 2010. Direktavkastningen däremot minskade till 4,4 procent för 2016, vilket är den lägsta nivån sedan 1990.

Kontorssektorn fortsatte att vara det starkaste fastighetsslaget med nästan 16 procent totalavkastning medan industri återigen var det minst starka med ändock goda 9,3 procent. Sett över landet, var kontoren i Stockholm i topp, medan motsvarande fastigheter i Malmö på nytt var en bit efter.

Under 2016 har direktinvesteringar i kommersiella fastigheter i Sverige genererat högre avkastningar en andra tillgångsslag såsom svenska- aktier (9,8 procent), fastighetsaktier (7,1 procent) och obligationer (5,9 procent).

– Avkastningen är fortsatt stark, delvis tack vare ännu lägre avkastningskrav, men ökade hyror får en allt större påverkan. Marknadshyrestillväxten i kontorssektorn är den starkaste sedan 2000 och på vissa ställen ser vi att vakansgraderna är historiskt låga. Det är också glädjande att vi har nått ännu en milstolpe. Databasen för IPD Svenskt Fastighetsindex innehåller mer än 700 miljarder SEK i fastighetstillgångar fördelat på nästan 4 000 fastigheter. Det ökar ytterligare våra möjligheter att även i fortsättningen kunna leverera en förstklassig analys och benchmarkingservice, säger Erik Nyman, Executive Director på MSCI.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige