Image

Upp till tio procent av lägenheterna till utsatta grupper

Bolag Skövdebostäder och Skövde kommun har upprättat ett bostadssocialt avtal, som innebär att utsatta grupper – bland annat nyanlända och personer med psykisk ohälsa – ska tilldelas mellan fem och tio procent av lägenheterna som omsätts.
Publicerad den 24 Mars 2017
Dan Sandén Bild: Skövdebostäder
Dan Sandén

På grund av den nya anvisningslagen som trädde i kraft i mars 2016, men också på grund av bland annat ökad psykisk ohälsa, är det allt fler som behöver hjälp av Skövde kommun att hitta ett boende. Skövdebostäder ska enligt ägardirektiven utgöra ett föredöme som socialt ansvarstagande hyresvärd och ta ansvar för en rimlig del av kommunens behov av bostäder för särskilt utsatta grupper.

- Situationen är exceptionell och därför måste vi agera. Det är naturligt att vi som allmännyttigt bostadsbolag hjälper kommunen och tar ett utökat samhällsansvar för bland annat snabbare och utökad integration, vilket långsiktigt är bra för alla i Skövde. Det är viktigt att detta görs med hänsyn till det stora behov av bostäder som finns från alla grupper i samhället. Därför är det angeläget med det här avtalet, där vi uttrycker vår ambition om att fem till tio procent av de lägenheter som omsätts under ett år ska kunna förmedlas till personer i de utsatta grupperna. Avtalet tydliggör också att social hållbarhet och mångfald i bostadsområden är viktigare än antalet förmedlade lägenheter, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.

Avtalet innehåller omfattningen på samarbetet, hur det ska organiseras och vem som får teckna kontrakt. Till detta kommer också en villkorsbilaga att tas fram som anger särskilda detaljer kring rättigheter och skyldigheter vid olika kontraktsförfaranden.

- Det är mycket bra att vi får till detta avtal som är en del i arbetet med att lösa vårt bostadsförsörjningsansvar. Vi är glada att Skövdebostäder tar ett utökat ansvar i den här ansträngda situationen, säger Tomas Fellbrandt, kommundirektör i Skövde kommun.
Skövdebostäder kommer under våren att träffa privata fastighetsägare för att berätta om samarbetet och uppmuntra dem att också sluta liknande avtal.

- Skövdebostäder kan inte lösa hela situationen och vi vet att privata fastighetsägare är intresserade av att bidra. Vi vill gärna medverka till samverkan mellan fastighetsägare och kommunen för att gemensamt bidra i denna viktiga fråga, säger Dan Sandén.

Skövdebostäder är Skövdes största hyresvärd, med 5 000 bostäder. Bolaget ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige