Image

Ungdomar med yrkesexamen kan få jobb genom Yrkesintroduktion

Sverige Denna vår tar den första kullen fastighetsutbildade ungdomar på VF-programmets fastighetsinriktning sin examen. Genom Yrkesintroduktionsavtalet kan branschen anställa ungdomar och därmed skapa förutsättningar för den generationsväxling som står för dörren.
Publicerad den 4 April 2014

Fastighetsbranschen står inför en generations- och kompetensväxling under de kommande åren. Behov finns av nya medarbetare som kan ta vid, samtidigt som den erhållna kompetensen förs vidare inom organisationen. Ett verktyg för denna generations- och kompetensväxling är Yrkesintroduktionsavtalet.

Hösten 2011 började de första eleverna på branschens nystartade VF-program på gymnasiet. I vår kommer cirka 80 elever från den första kullen att ta examen mot fastighetsbranschens yrken genom det nya programmet. Här erbjuds branschen ett gyllene tillfälle att via Yrkesintroduktionsavtalet anställa dessa ungdomar redan i vår och påbörja den generations- och kompetensväxling som står för dörren.

- Genom att anställa en person i ett yrkesintroduktionsavtal har arbetsgivare chansen att lotsa in en ny medarbetare i företaget och samtidigt skräddarsy utbildning och arbete efter företagets behov, säger Mona Finnström, vd för Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation.

Företag i branschen med kollektivavtal kan själva ta kontakt med gymnasieskolor med VF-programmets fastighetsinriktning i sin region och erbjuda dessa ungdomar provanställning via Yrkesintroduktionsavtalet.

Avtalsparter för Yrkesintroduktionsavtalet är Fastigo, Almega Fastighetsarbetsgivarna, KFO och Fastighetsanställdas Förbund, samt Fastigo och Kommunalarbetarförbundet.
För att leda detta arbete har FU anställt en projektledare som heter Camilla Halvarsson. Hon har många års erfarenhet från Arbetsförmedlingen där hon bland annat arbetat med branschstrategiska-, integrations och utbildningsfrågor. Hon kommer inledningsvis att jobba med informations och kommunikationsinsatser kring yrkesintroduktionsavtalet.

- Fastighetsbranschen liksom andra branscher har stora rekryteringsbehov. Utmaningen är tvådelad, dels att få branschföretagen att våga anställa ungdomar och dels att få ungdomarna intresserade av fastighetsbranschen. Yrkesintroduktionsavtalet kan vara en del av lösningen på dessa utmaningar, säger Camilla Halvarsson, projektledare på FU, förr Yrkesintroduktionsanställningar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige