Image

Två arkitekter bland kultur–Sveriges mäktigaste

Event I senaste numret av tidningen Fokus publicerades den årliga listan över kultur–Sveriges 75 mäktigaste personer. När redaktionen i år för första gången inkluderar även design- och arkitekturområdet så dyker både Utopia arkitekters vd, Emma Jonsteg, och Gert Wingårdh, vd och grundare för Wingårdh arkitektkontor, upp. Emma Jonsteg på plats 21 och Gert Wingårdh på plats 36.
Publicerad den 27 September 2016
Emma Jonsteg. Bild: Utopia Arkitekter
Emma Jonsteg. Gert Wingårdh. Bild: Wingårdhs
Gert Wingårdh.

Redaktionens motivering för Emma Jonsteg lyder:
”Denna färgstarka arkitekt vägrar låta sin kår backa in i anonymitetens trista vrå. Med podd, debattnerv och ett nystartat nätverk för värdeskapande stadsbyggnad ger hon den skjuts åt arkitekturen som listans nummer 1 drömmer om. Toppar listan över tidskriften Rums maktmänniskor.”

– Såna här listor är ju i första hand redaktionernas egna PR-verktyg och man ska så klart inte fästa allt för stor vikt vid dem. Det är ingen absolut sanning. Samtidigt är det glädjande att det i år finns plats för två arkitekter på listan. Jag vill inbilla mig att samhällsdebattens starka fokus på stadsbyggnad bidrar till ett större utrymme även för arkitekturen, säger Emma Jonsteg.

Emma Jonsteg är inte enda arkitekten på listan. På plats 36 återfinns Gert Wingårdh, vd för och grundare av Wingårdh arkitektkontor.

Redaktionens motivering för Gert Wingårdh lyder:

"Det går inte att komma runt denna göteborgare med smak för det våghalsiga när den mest egensinniga samtidsarkitekturen ska ringas in. Slår inte av på takten trots stjärnstatus och fem Kasper Salin-pris i rockärmen. Sitter bland annat i juryn för Växsjös nya stadshus."

Listan toppas av kulturministern Alice Bah Kuhnke. Vilket enligt Emma Jonsteg också delvis kan tolkas som ett tecken på att arkitekturfrågorna tillmäts en större vikt i kulturlivet.

– Kulturministern har visat ett betydligt större intresse för arkitekturfrågor än någon av hennes företrädare under de senaste decennierna. Det är glädjande och jag både hoppas och tror att den utvecklingen fortsätter, inte minst nu när vi fått en bostadsminister som vågar tala öppet om både skönhet och kvalitet, säger Utopias vd.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige