Image

Tre tips för ett mer hållbart arbetsliv

Sverige Roger Solax, arbetsmiljöexpert på Fastigo, tipsar om hur en arbetsmiljö kan påverka medarbetarnas hälsa positivt.
Publicerad den 11 Januari 2017
Roger Solax. Bild: Fastigo
Roger Solax.

Roger Solax skriver:

”En stor del av vår vakna tid spenderar vi på jobbet, vilket gör att vår arbetsmiljö har en stor påverkan på hälsan. I Sverige har vi kommit långt med arbetsmiljön när det gäller fysiska förhållanden, som att undvika obekväma arbetsställningar och dåliga ljusförhållanden. Istället visar en ny rapport från Unionen att brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön orsakar ohälsa hos många arbetstagare. Det kan till exempel handla om att ha alltför stor arbetsbelastning eller problem i relationer på arbetsplatsen, som samarbetsproblem och mobbning.

Vi i fastighetsbranschen är inte förskonade från sådana typ av problem. Men vi är bäst i klassen. I Unionens undersökning anger 55 procent av arbetsmiljöombuden i bygg- och fastighetsbranschen att arbetsmiljön är bra. Det är långt ifrån alla, men samtidigt den klart högsta andelen bland alla undersökta branscher.

Att skapa en bra arbetsmiljö är varje arbetsgivares ansvar. Vi på Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, har därför samlat in våra medlemmars bästa tips på hur de lyckas med sitt hälsofrämjande arbete. Nu vill vi dela med oss tre tips på hur arbetsgivare kan arbeta strategiskt med att främja ett hållbart arbetsliv:

1. Genomför regelbundna medarbetarundersökningar
Eftersom problem i den sociala arbetsmiljön kan vara svåra att tala om är anonyma undersökningar ett bra sätt att få en grundläggande uppfattning om hur arbetsplatsen upplevs.

2. Använd samtalsverktyg för att strukturera samtalet
Hälsa kan vara ett svårt samtalsämne mellan chef och anställd. För att behandla de viktigaste frågorna kan man då använda sig av ett samtalsverktyg, exempelvis ett hälsokors, som en professor vid Åbo Akademi tagit fram. Det ger samtalet struktur och tydliga mål.

3. Avsätt tid för fysisk aktivitet
Forskning visar att fysisk aktivitet minskar stress, men träningen kan ibland vara svår att prioritera. Att erbjuda alla anställda att träna på arbetstid kan bidra till att förebygga stress.

Med ett nytt år kommer också en ny chans till bättring. Det är viktigt att vi alla tar arbetsmiljöfrågor på allvar och gör vad vi kan för att skapa en bra arbetsmiljö. Låt 2017 bli året då vi tillsammans gör stora framsteg för ett mer hållbart arbetsliv!

Roger Solax, arbetsmiljöexpert, Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige