Image

Transaktionsmarknaden i klass med 2007

Transaktioner Det handlades fastigheter för 65 miljarder kronor i Sverige under årets första halvår. - Den omsatta volymen första halvåret 2014 är den högsta sedan 2007. Det året uppgick helårsvolymen till 140 miljarder kronor, säger Karin Witalis, research-chef på DTZ i Sverige.
Publicerad den 30 Juli 2014
Karin Witalis. Bild: Torbjörn Persson
Karin Witalis.

Det råder just nu stark efterfrågan på kommersiella fastigheter i Sverige. Aktiviteten på transaktionsmarknaden är också hög och under första halvåret 2014 omsattes fastigheter för lite drygt 65 miljarder kronor. Detta är hela 36 procent mer än under motsvarande period förra året. Den genomsnittliga volymen för första halvåret de senaste tio åren är 48 miljarder kronor.

Det är framför allt under andra kvartalet i år som omsättningen har ökat starkt. Då omsattes fastigheter för 41 miljarder kronor, vilket är 38 procent mer än Q2 2013.

- Den omsatta volymen första halvåret 2014 är den högsta sedan 2007. Det året uppgick helårsvolymen till 140 miljarder kronor, säger Karin Witalis, Head of Research, DTZ i Sverige.

- Det är mycket möjligt att vi kommer upp i en lika hög volym i år, men det beror på hur många och vilka objekt som kommer ut på marknaden.

Även om investerarna i år har breddat sitt fokus beträffande fastighetssektorer, har bostäder och kontor fortsatt att vara i topp.

Bostäder var det största segmentet under första halvåret med en andel på 31 procent. Urbaniseringen leder till en fortsatt stark efterfrågan på bostäder i Sveriges tillväxtorter och detta gör flerbostadshus attraktiva som investeringsobjekt.
Kontor var det näst största segmentet med en andel på 27 procent. I takt med att arbetsmarknaden förbättras, ökar företagens efterfrågan på kontorslokaler.
Stockholm var den marknad som attraherade mest kapital med närmare 42 procent av transaktionsvolymen under första halvåret. Västra Götalands andel uppgick till 15 procent och Skånes andel till fyra procent. Övriga marknader står tillsammans för 39 procent av totalvolymen.

De svenska investerarna har fortsatt att dominera marknaden och stod för mer än 88 procent av det investerade kapitalet och 84 procent av försäljningsvolymen under första halvåret.

- Transaktionsmarknaden har fått upp farten och det mesta talar för att det kommer att fortsätta så. Efterfrågan är stark och köparna är idag beredda att ta större risk både i termer av geografiskt läge och fastighetssektor. Finansieringsmöjligheterna är extremt goda och med undantag av belåningsgraderna, som fortfarande är lägre, börjar man här kunna skönja vissa likheter med tiden 2006-2007, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige