Image

Torsby Finnskogscentrum till final i arkitekturtävling

Event En internationell jury har utsett Torsby Finnskogscentrum, ritat av Bornstein Lyckefors Arkitekter, till ett av världens bäst gestaltade omvandlingsprojekt som finalist i WAN Awards kategori Adaptive Reuse, en global arkitekturutmärkelse som premierar de främsta hållbarhetsprojekten varje år.
Publicerad den 23 December 2016
Torsby Finnskogscentrum. Bild: Bornstein Lyckefors Arkitekter
Torsby Finnskogscentrum.

I jakten på en hållbar utveckling och ansträngningen att bevara kulturarv för kommande generationer väljer fler byggherrar och entreprenörer att renovera eller bygga om istället för att bygga nytt. Det minskar avfall och energianvändning samtidigt som det skalar ner förbrukningen av material. WAN Awards vill med kategorin ”Adaptive Reuse” hylla detta genom att lyfta fram världens främsta exempel på lyckade omvandlingsprojekt.

Torsby Finnskogscentrum är ett nytt kulturhus med bland annat museum, bibliotek, och arkiv i Lekvattnet utanför Torsby. Men utgångspunkten var en befintlig skola från sextiotalet som har omgestaltats för den nya verksamheten.

– Först ville vi nog helst riva och bygga nytt. Men sedan när vi tittade närmare på byggnaden och den inre logistiken insåg vi att skolan var väldigt rationellt uppbyggd och lämplig även som kulturhus. Att bevara det befintliga och bygga om kändes dessutom mycket bättre ur ett hållbarhetsperspektiv. Vår utmaning blev istället att hitta ett sätt att låta byggnaden kommunicera den nya verksamheten utan skyltar och pilar, säger Andreas Lyckefors från Bornstein Lyckefors Arkitekter.

Den gamla skolbyggnaden täcktes med en slöja av stående skalade timmerstockar. I fasaden gjordes öppningar för entré och för extra solljusintag. Utskjutande träboxar har gett plats för sittbänkar och konstverk. Resultatet är en byggnad som utstrålar offentlig byggnad med tydlig koppling till skogen och det omgivande kulturlandskapet.

Juryn var också imponerad av Finnskogscentrums lokala förankring.

– Jag tycker det här projektet berättar för oss hur arkitektur skall förankras i sitt sammanhang genom att använda lokala råmaterial och bygga med det på plats. Det är också ett projekt som illustrerar hur arkitektur kan ha en egen historia, hur en byggnad kan utvecklas och förändras men ändå behålla sin egenart, säger Mat Cash, arkitekt och gruppchef på Brittiska Heatherwick Studio.

– Det var en lång process att komma hit. Vi trodde på projektet hela tiden så den här bekräftelsen är jätteviktig för oss. Men roligast är nog ändå att så många besökare hittat hit. Vi har något värdefullt att berätta och det här gör det lättre för oss att nå ut med vår fina historia, säger Kersti Berggren, verksamhetschef på Torsby Finnskogscentrum.

10 januari 2017 utses vinnaren i tävlingen.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige