Image

Tio miljoner till forskning om digitalisering i samhällsbyggandet

Sverige I fredags öppnade en ny utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment med tio miljoner kronor i potten. Utlysningen består av två delar, en med fokus på livscykelperspektivet i samhällsbyggnadsprocesser och en om juridiska och organisatoriska förutsättningar för en digital omvandling av samhällsbyggandet.
Publicerad den 18 September 2017

Utlysningen omfattar en finansiering på tio miljoner kronor plus ett krav på samfinansiering från de sökande organisationerna på 50 procent av projektens kostnader, vilket innebär att utlysningen totalt omfattar 20 miljoner kronor.

Utlysningen stänger den 24 oktober. Beslut om vilka projekt som blir beviljade medel fattas senast den 5 december.

– Vi välkomnar såväl mindre studier, kartläggningar och synteser som större studier, piloter eller demonstrationer. Projekten kan påbörjas direkt efter beslut om bidrag och kan pågå som längst till och med december 2019, säger Amy Rader Olsson, programchef för Smart Built Environment.

Den första delutlysningen handlar om livscykelperspektivet i samhällsbyggandet med fokus på ett digitaliserat beslutsstöd för minskad klimatpåverkan. Här vill programmet ta tillvara den potential som digitalisering av modeller och verktyg som livscykelanalys och livscykelkostnad kan ge som beslutsstöd för att minska klimatpåverkan. Här kan innovationer, såväl tekniska som avtalsmässiga och institutionella, få stöd.

Samhällsbyggnadssektorn är fragmenterad med många olika aktörer involverade. Digitaliseringen skapar möjlighet att länka samman både processer och aktörer. I den andra delutlysningen vill programmet stödja projekt och innovationer som hjälper oss att förstå vilka organisatoriska och juridiska förändringar som måste göras för att få till en digitalisering av samhällsbyggandet.

– För att underlätta för dig som vill söka har vi spelat in två filmer. I en av filmerna beskriver vi utlysningen och vilken typ av projekt vi söker. Vi ger även exempel på frågeställningar som vi tror är relevanta inom de båda delutlysningarna. Den andra filmen handlar om hur du gör för att ansöka och vad du bör tänka på när du skriver din ansökan, berättar Amy Rader Olsson.

Och vem kan då ansöka?
– Alla kan ansöka! Man behöver inte vara en disputerad forskare för att ansöka eller för att vara projektledare. De starkaste ansökningarna brukar komma från konsortier som består av personer från flera olika organisationer och med skilda kompetenser. Till exempel kan det vara klokt att para ett företag eller en kommun som vill tillämpa en digital lösning med forskare eller entreprenörer som vill arbeta med innovationerna, säger Amy Rader Olsson.

Digitaliseringen är den kanske hetaste frågan inom fastighets- och samhällsbyggnadssektorn just nu. Missa inte Fastighetssveriges seminarium Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Göteborg som äger rum på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg den 14 november!

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige