Image
Swedavia satsar 1,7 miljarder kronor på utvecklingen av Bromma flygplats.
Swedavia satsar 1,7 miljarder kronor på utvecklingen av Bromma flygplats. Bild: Swedavia

Swedavia miljardsatsar på Bromma flygplats

Stockholm Nu har bygget av Brommas nya ankomsthall inletts. Den nya hallen, som ska vara klar om ett år, ska öka Brommas kapacitet från 2,5 till 3 miljoner resenärer per år. Den totala investeringen beräknas uppgå till cirka 1,7 miljarder kronor.
Publicerad den 30 September 2016

– Bromma har vuxit och vi har varit alldeles för trångbodda. Det känns väldigt bra att vi snart kan bjuda våra resenärer på en modernare hall med bra service, säger flygplatsdirektör Peder Grunditz.

Förra året satte Bromma nytt resenärsrekord med 2,3 miljoner resande. I år väntas siffran stiga till 2,5 miljoner. Trängseln är stundtals stor i både avgångs- och ankomsthall.

Behovet av en ny ankomsthall – som frigör viktiga ytor i avgångshallen – är efterlängtad av resenärerna. Den nya hallen kommer att dubbla kapaciteten. För att få plats rivs en gammal byggnad intill stationsbyggnaden. När den nya ankomsthallen blir klar kommer den inledningsvis att användas för annan verksamhet under tiden som nästa steg i moderniseringen av Bromma genomförs. Då byggs den nuvarande ankomsthallen samt vissa utrymmen för flygplatsdriften om till en bättre och rymligare avgångshall.

– Vi har väntat länge och många har jobbat hårt för att få till detta, nu kan vi starta den viktigaste delen i vår utbyggnad av terminalen. Eftersom stora delar av byggnaden är k-märkt så måste vi gå varsamt fram, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma, som satte byggspaden i marken i går.

När ombyggnaden är klar så kommer resenärsflödena att bli smidigare. Det blir fler säkerhetskontroller. Ovanför utgången till flygplanen byggs en ny lounge för resenärerna. Swedavia satsar totalt 1,7 miljarder kronor i upprustning och modernisering av bansystem och byggnader i Bromma. Den nya ankomsthallen kostar 50 miljoner och totalbudget för omgörningen av terminalytorna är 180 miljoner. Nyligen invigde Bromma ”Ramp A” som innebär att resenärerna kan gå skyddade under tak till och från flygplanen. När ”Ramp B” blir färdig kommer alla uppställningsplatser för flygplan att vara väderskyddade.

Den nya ankomsthallen ska vara klar om ett år. Bygglovet är en viktig del i utvecklingen av terminalen och skapar bättre förutsättningar för framtidens resenärer. Entreprenör för den första etappen av ankomsthallen är Sveab som kommer att ansvara för grundläggning och stomme. Resterande entreprenörer upphandlas i oktober.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige