Image

Sweco-arkitekt prisas av Svenska kyrkan

Bygg/Arkitektur För sina betydelsefulla insatser vad gäller arkitektonisk gestaltning har Margareta Diedrichs, arkitekt på Sweco, fått ta emot Svenska kyrkan i Göteborgs kulturpris 2016. Margareta har under sin tid på Sweco bland annat utformat den prisade Amhults kyrka, Örgryte församlingshem, och Lundby nya kyrka.
Publicerad den 14 Mars 2017
Margareta Diedrichs. Margareta Diedrichs.

Intresset för kyrkor har följt Margareta Diedrichs som en röd tråd genom hennes yrkesverksamma liv som arkitekt.

Nu tilldelas hon Svenska kyrkan i Göteborgs kulturpris 2016, ett pris som uppmärksammar personer som gjort en stor insats för kulturlivet i kyrkan och som lyfter fram kyrkans roll i staden.

– Jag har alltid varit intresserad av kyrkoarkitektur och redan när jag gick på Chalmers gjorde jag mitt examensarbete om en idémässig kyrka i Lindome söder om Göteborg. Det är något speciellt med en byggnad som redan från början ska kännas tidlös och där perspektivet är så långt. Att få ta emot det här priset gör mig både stolt och hedradoch det är alltid roligt när arkitektur uppskattas i en bredare kontext som detta, säger Margareta Diedrichs.

Genom åren har Margareta gestaltat tre större projekt för Svenska Kyrkan i Göteborg, Örgryte församlingshem, Lundby nya kyrka och Amhults kyrka. Alla är vinster i arkitekttävlingar och har haft stor betydelse för Swecos Göteborgskontor. Amhults kyrka har även fått pris som bästa byggnad i Göteborg 2015 och var en av finalisterna i World Architecture Festival 2016 i Berlin.

Motiveringen från kyrkonämndens kulturråd:

Göteborgs kyrkliga kulturpris för 2016 tilldelas Margareta Diedrichs för betydelsefulla insatser vad gäller arkitektonisk gestaltning av Örgryte församlingshem, Lundby nya kyrka och Amhults kyrka.

Margareta Diedrichs gestaltning och formgivning av de tre byggnaderna är funktionell och utformad med mycket stor lyhördhet för beställarens önskemål och kännetecknas av inlevelse och känsla för kyrkans budskap och uppdrag.

Med nämnda byggnader har Svenska kyrkan i Göteborg tillförts en värdefull arkitektonisk kvalitet som uppmärksammats långt utanför samfällighetens gränser.

Göteborgs kyrkliga samfällighet upphör med utgången av 2017. Det känns därför naturligt att uppmärksamma Margareta Diedrichs som kulturpristagare, eftersom hennes insatser har varit till glädje och välsignelse för samfälligheten och kommer att vara det för flera församlingar.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige