Image

Sveriges första massivträskola har öppnat

Bygg/Arkitektur Nu har Herrestaskolan i Barkarbystaden öppnat. Skolan, ritad av Liljewall har byggts enligt Miljöbyggnad Guld och har en massivträkonstruktion och solcellsanläggning som gör den näst intill koldioxidneutral och självförsörjande på el.
Publicerad den 8 Februari 2016
Herrestaskolan i Järfälla. Bild: Liljewalls
Herrestaskolan i Järfälla.

I princip hela energibehovet täcks av 1400 kvadratmeter solceller som installerade på skolans gröna Sedumtak. Den 10 000 kvadratmeter stora skolgården är utformad som en aktivitetspark tillgänglig för alla stadens invånare. Även andra utrymmen som personalrum, slöjdsal, idrottshall och restaurang kan nyttjas av medborgarna utanför skoltid vilket också gör skolan socialt hållbar.

Skolan den första i sitt slag byggd med stomme, bjälklag och innerväggar av trä. Prefabricerade massivträelement utgör väggar och bjälklag medan stora spännvidder klaras med limträbalkar och pelare.

- Det är upp till varje beställare att aktivt fundera kring de materialval man gör – det finns alltid alternativ att överväga. Vi bestämde oss i samråd med Liljewall att massivträ var rätt för oss, trots att Herrestaskolan skulle bli den första i sitt slag. Det är ett mycket positivt och miljövänlig alternativ till betong, säger Ian Craig, projektledare på Järfälla kommun.

- Att tillsammans med Järfälla kommun få möjlighet att realisera visionen om en träskola har varit en otroligt lärorik resa. Arbetet med Herrestaskolan stärker vår övertygelse om att träkonstruktioner i många fall är ett hållbart konstruktionsalternativ som går att nyttja i många typer av byggnadsprojekt, berättar Lars Olausson, ansvarig arkitekt på Liljewall arkitekter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige