Image

Sverige har högst köpcentrumyta per capita i Europa

Ekonomi/Finansiering Sverige är den fjärde största investeringsmarknaden i Europa, enligt TH Real Estates senaste rapport.
Publicerad den 27 Oktober 2015

I TH Real Estates rapport presenteras en sammanfattning av den europeiska marknaden för detaljhandelsfastigheter och vilka möjligheter sektorn erbjuder investerare i Sverige och Europa.

Rapporten pekar på fördelarna med att investera i detaljhandelsfastigheter i Europa. De utgörs delvis av diversifieringsfördelar med anledning av betydande skillnader inom regionen. Diversifieringsfördelarna kan uppnås genom att sprida innehavet med hänsyn till geografi, undersektorer och riskprofil.

Undersökningen fokuserar på marknaden för köpcentrum i mogna europeiska ekonomier och förutser att denna marknad kommer att prestera bättre än genomsnittet på den europeiska fastighetsmarknaden över de kommande fem åren. Välförankrade köpcentrum i synnerhet förväntas uppnå en hög hyrestillväxt enligt rapporten och kommer att erbjuda en mer stabil avkastningsprofil.

Norden förväntas ha den starkaste utvecklingen på kort till medellång sikt. Sverige är den fjärde största investeringsmarknaden i Europa och lyfts fram som en nyckelmarknad i rapporten. Dessutom rankas Sverige som nummer ett i Europa när det kommer till antal kvadratmeter köpcentrum per capita. Det bör dock ses i kontexten av att svenska konsumenter är bland de rikaste i Europa och det kalla klimatet gör att köpcentrum är mer attraktiva än shoppinggator. Sverige beskrivs i rapporten som en mogen marknad med en hyrestillväxt över medel. Avkastningen bedöms ligga runt 5,0 - 5,75 procent för köpcentrum utanför Stockholms innerstad och på 4,0 - 4,5 procent för köpcentrum i innerstaden.

I en av slutsatserna i rapporten påtalas behovet av att alla investeringsstrategier bör vara tillräckligt elastiska för att kunna anpassas efter marknadsförutsättningar och ha flexibilitet att snabbt kunna styras om mot den mest attraktiva marknaden. Förmågan att snabbt mobilisera kapital och utnyttja de attraktiva möjligheter som dyker upp på marknaden kommer att vara avgörande.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige