Image

Storprojekt i Jönköping påbörjas

Bygg/Arkitektur Nu påbörjas bygget av etapp 1 av Munksjöstaden i Jönköping. Den första etappen omfattar cirka 550 lägenheter, nästan 15 000 kvadratmeter lokaler och en förskola.
Publicerad den 21 Augusti 2014
Nu inleds första etappen av Munksjöstaden i Jönköping. Bild: Arkitekthuset
Nu inleds första etappen av Munksjöstaden i Jönköping.

Etapp 1 omfattar 7 kvarter av totalt 17 kvarter på området. Byggnationen påbörjas första kvartalet 2015. Första inflyttningarna beräknas ske hösten 2016.

Tolust, Riksbyggen och Kommunal samarbetar i projektet i Etapp 1 av Munksjöstaden för att tillsammans skapa och erbjuda ett varierat utbud av bostadsrätter, hyresrätter, kommersiella lokaler och ytor för samhällsservice i centrala Jönköping.

– Det är spännande att äntligen komma igång och utveckla Munksjöstaden, säger Tommy Fritz, Tolust. Vi ser fram emot att bygga en attraktiv, levande och hållbar ny stadsdel i Jönköping. I samarbetet med våra partners skapar vi också nya möjligheter som gynnar stadens utveckling.

– Riksbyggen har som mål att vara ledande i utveckling av attraktiva och hållbara boendemiljöer som kan efterfrågas av breda målgrupper. Vi har tidigare goda erfarenheter av bostadsbyggande i Jönköping och det här partnerskapet ger en bra plattform för att arbeta med stadsutveckling i ett långsiktigt perspektiv, säger Mari Broman, vice vd och chef affärsområde bostad på Riksbyggen.

– Vi är glada över att kunna delta i att utveckla en ny stadsdel och att bygga hållbara boendemiljöer med särskilt fokus på hyresrätter, säger Anders Bergström, tredje vice förbundsordförande och förbundskassör Kommunal.

Den nya stadsdelen utformas med utgångspunkt i trivsel, trygghet och stolthet för de som bor, arbetar eller vistas i området. Projektet syftar också till att tillvarata och lyfta fram en unik historisk industrimiljö.

Munksjöstaden är en del av Munksjös fabriksområde, som öppnas upp och utvecklas till en helt ny stadsdel i Jönköping, i linje med Jönköpings kommuns Stadsbyggnadsvision 2.0 och Utbyggnadsstrategi 150 000 Invånare.

Munksjöstaden är den del av Munksjö industriområde i centrala Jönköping, som förvärvades av Tolust AB 2007. Tolust AB ägs gemensamt av Tosito och Lustgården.

FAKTA/ Munksjöstaden Etapp 1:
# Tolust AB är gemensamt ägt av Tosito och Lustgården. I Munksjöstaden Etapp 1 bygger Tolust bland annat 10 000 kvadratmeter kontor och förskola och cirka 150 lägenheter.

# Riksbyggen bygger cirka 250 bostadsrätter i Etapp 1 av Munksjöstaden.

# Kommunal bygger cirka 160 hyresrätter och cirka 4 000 kvadratmeter lokaler i Etapp 1 av Munksjöstaden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige