Image
Petter Stordalen överlåter Strawberry Holding AS till barnen, Henrik, Emilie och Jakob Stordalen.
Petter Stordalen överlåter Strawberry Holding AS till barnen, Henrik, Emilie och Jakob Stordalen.

Stordalen skriver över ägandet på barnen

Bolag Petter Stordalen överlåter ägarskapet i ägarbolaget Strawberry Holding till sina tre barn. Totalt rör det sig om värden på cirka 25 miljarder kronor. Samtidigt behåller han en kontrollerande funktion i verksamheten.
Publicerad den 22 Januari 2018

Strawberry Holding innehåller bland annat hotellkoncernen Nordic Choice Hotels.

Överföringen av ägarskapet för Strawberry Holding-koncernen meddelades av Petter A Stordalen själv i samband med Nordic Choice Hotels stora årliga personalevent: Vinterkonferensen, populärt kallad VK. Under VK samlas årligen 3 000 anställda i koncernen till föredrag, prisutdelningar och fest.

– Jag har aldrig varit i bättre form och aldrig känt mig längre ifrån pensionen. Detta handlar bara om att den dagen då jag inte längre är här, så kommer mina barn att axla ansvaret för koncernen på ett sätt som säkerställer både långsiktighet och kontinuitet, säger Petter Stordalen.

Överföringen innebär i praktiken inga ändringar utöver själva ägarskapet i familjen. Petter Stordalen kommer att ha kvar sin kontrollerande funktion i företaget så länge han lever. Vidare kan nämnas att man samtidigt hindrar möjligheten att koncernen säljs, delas upp eller börsnoteras. Detta görs i syfte att säkerställa kontinuitet, långsiktighet samt skapa trygghet för de anställda.

– Jag har branschens allra bästa medarbetare och det är viktigt för mig att alla dessa fantastiska människor vet om att hela familjen nu står samlade bakom önskemålet om att behålla både företaget och de anställda framöver, berättar Petter Stordalen.

Stordalens tre barn Emelie, 25, Jakob, 23 och Henrik, 20, har alla uttryckt en önskan och ett intresse om att delta i den fortsatta utvecklingen av sin pappas livsverk.
- Vi är både ödmjuka inför, och stolta över, att få lov att överta detta fantastiska företag en gång i framtiden, säger Emilie Stordalen, som är Petter Stordalens äldsta barn.

Hotellkungen har under många år varit engagerad i vikten av bra företagskulturer och håller en rad föredrag kring temat. Barnen säger att detta har varit inspirerande:
– Pappa har lärt oss mycket om hur man skapar en bra arbetsplats och hur medarbetare bäst trivs i sina yrkesroller, poängterar Henrik Stordalen.

Jakob A Stordalen tillägger att detta är något som de har fått med sig under hela uppväxttiden:

– Vi har en pappa som öser enormt mycket beröm över de medarbetare han har omkring sig. Vi har det med oss i blodet och vi vet mycket om sambandet mellan att driva en framgångsrik koncern och att bygga en företagskultur, tillägger Jakob Stordalen.
Generationsskiftet har varit planerat under flera år. Hösten 2016 genomgick företagsstrukturen en omfattande omstrukturering för att förbereda för en senare överföring av ägarskapet och parallellt med denna process fick Stordalens tre barn styrelseplatser i Stordalen Foundation. De sista dokumenten kring överföringen av ägarskapet i Strawberry Holding-koncernen signerades i fredags kväll i Stockholm.

Fakta om Strawberry Holding AS
? Familjen Stordalen är hundraprocentig ägare av Strawberry Holding AS.
? Totalt består Strawberry Holding AS av fyra verksamheter som opererar inom olika verksamhetsområden.
? Koncernen investerar huvudsakligen inom egendom, finans, hotelldrift och konst.
? Koncernen stödjer dessutom utvalda initiativ och organisationer som bidrar till ett mer bärkraftigt samhälle.

Fakta om överföringen av ägarskapet

? Petter A Stordalen överför 99,99 % av sina aktier i ägarbolaget Strawberry Holding AS till tre investeringsföretag (Rosales Invest AS, Rosoideae Invest AS och Rosasease Invest AS) som ägs av hans tre barn Emilie (25), Jakob (23) och Henrik A. Stordalen (20).
? Petter A Stordalen behåller 0,01 % av aktierna i Strawberry Holding AS och genom tillhörande aktieägaravtal, behåller Petter A. Stordalen sin kontrollerande funktion över Strawberry Holding AS så länge han lever. Överföringen innebär i praktiken därmed inga ändringar utöver själva ägarskapet i familjen.
? Avtalsupplägget säkerställer kontinuitet och långsiktighet genom att hindra möjligheten att koncernen säljs, delas eller börsnoteras.
? Företaget Strawberry Fields, som är ett rent egendomsbolag och som ägs av Petter A. Stordalen privat, omfattas inte av överföringen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige