Image

Stora brister i statligt fastighetsbolag

BOLAG Riksrevisionen är kritisk till styrningen av det statliga fastighetsbolaget Kasernen. Bland annat har man inte kunnat redovisa vilka anbud som kommit in vid försäljningar, vilket förvärras av att flera försäljningar skett under aktuella taxeringsvärden.
Publicerad den 28 November 2008

Styrelsen för det statliga fastighetsbolaget Kasernen har inte tagit tillräckligt ansvar för bolagets förvaltning. Riksrevisionens granskning av bolagets försäljningar av fastigheter och bostadsrätter visar att försäljningarna inte genomförts på ett tillfredsställande sätt.

– Kasernen är ett litet statligt bolag. Granskningen visar dock på viktiga principiella frågor när det gäller styrelsens och regeringens agerande, säger riksrevisor Eva Lindström.

Riksrevisionen anser att styrningen av Kasernen har stora brister. Styrelsen har inte haft tillräcklig insyn i och kontroll av bolagets förvaltning. Riksrevisionen är också kritisk till hur styrelsen agerat i samband med Kasernens fastighetsförsäljningar. Det saknas aktuella oberoende värderingar och Kasernen kan heller inte redovisa vilka anbud som kommit in. Styrelsen har inte efterfrågat tillräcklig dokumentation över försäljningsprocessen. Detta är anmärkningsvärt eftersom försäljningarna i flera fall skett under aktuella taxeringsvärden och genomsnittspriser.

I rapporten riktas också kritik till regeringen som inte på ett tillfredsställande sätt har styrt bolaget och anpassat målen till bolagets förändrade verksamhet.

Riksrevisionen framhåller betydelsen av att regeringen och styrelserna i statliga bolag försäkrar sig om en god kontroll och insyn i bolagen, så att statens intressen tillgodoses på bästa sätt. Därutöver föreslår Riksrevisionen att regeringen utarbetar riktlinjer om bisysslor för ledande befattningshavare i statliga bolag.

Kasernen är ett litet statligt bolag med uppgift att tillhandahålla personalbostäder åt anställda i försvaret. I takt med att regementen lagts ned har Kasernen sålt ut stora delar av sitt fastighetsbestånd. Sedan år 1994 har Kasernen sålt 46 av sina fastigheter och bostadsrätter, motsvarande 90 procent av bolagets objekt, till ett pris av 62,2 miljoner kronor. Utöver detta har bolaget sålt två dotterbolag för 47,9 miljoner kronor. Riksrevisionen har granskat 19 av försäljningarna som gjordes under åren 2000-2006.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige