Image

Stark nyuthyrning hos Kungsleden

Bolag Kungsledens nyuthyrning ökade till 45 miljoner under Q3 (29). Även förvaltningsresultat och värdeförändringar pekar åt rätt håll. Bolaget har även en ny strategi gällande bostadsbyggrätter.
Publicerad den 19 Oktober 2016
Biljana Pehrsson. Bild: Kungsleden
Biljana Pehrsson.

Q3-siffrorna:
• Nyuthyrningen ökade till 45 Mkr (29) och nettouthyrningen ökade till 9 Mkr (–4).
• Hyresintäkterna ökade med 7 procent till 603 Mkr (562) och driftnettot steg med 5 procent till 428 Mkr (409).
• Förvaltningsresultatet ökade med 2 procent till 269 Mkr (264) exkluderat resultatet från andelar i intressebolag under 2015.
• Positiva värdeförändringar i fastighetsportföljen uppgick till 273 Mkr (202) tack vare förbättrade driftnetton och sänkta direktavkastningskrav.
• Periodens resultat ökade till 400 Mkr (322), motsvarande 2,20 kr per aktie (1,77).
• Det egna kapitalet fortsatte att öka och utgjorde 55,71 kr per aktie att jämföra med 51,28 kr vid årets början. EPRA NAV uppgick samtidigt till 65,50 kr per aktie mot 56,76 kr vid ingången av året.
• Belåningsgraden sjönk ytterligare och uppgick till 57,9 procent. Vid årets början var belåningsgraden 61,9 procent.

Vd Biljana Pehrsson:
- Jag är glad att kunna rapportera att Kungsledens goda utveckling håller i sig. Nyuthyrningen ökade med 55 procent jämfört med samma kvartal föregående år och uppgick till 45 miljoner kronor (29). I samband med försäljning av åtta icke-strategiska fastigheter lämnade vi ytterligare en kommun under kvartalet. Vi finns nu i 59 kommuner — att jämföra med 140 vid strategiskiftet för drygt tre år sedan — och 78 procent av fastighetsvärdet finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås.

- Hyresintäkter och driftnetto fortsätter att öka i tredje kvartalet till följd av en högre andel kontorsfastigheter i Stockholm jämfört med föregående år. Fastighetsbeståndets värde steg med 273 miljoner kronor i tredje kvartalet tack vare till lika stor del förbättrade driftnetton och sänkta avkastningskrav. Huvuddelen av den positiva värdeökningen har skett i kontorsfastigheter i våra kluster i Stockholm och Västerås. Direktavkastningskraven i portföljen är som lägst 4,40 procent och som högst 12,0 procent. Det genomsnittliga avkastningskravet uppgår till 6,2 procent.

- Hyresmarknaden är fortsatt god i våra prioriterade tillväxtmarknader Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås, och nyuthyrningen taktar på mycket bra. Vi har under kvartalet tecknat ett femtiotal hyresavtal med både nya kunder och gamla återvändande kunder. Nyuthyrningen var stark både i våra kluster och fastigheter i övrigt, av totalt 45 Mkr stod kluster för 25 Mkr och övriga fastigheter för 20 Mkr. För delårsperioden blev nyuthyrningen 149 Mkr vilket är 60 procent bättre än föregående år. Tredje kvartalets nettouthyrning uppgick till 9 Mkr (–4). Delårsperiodens nettouthyrning blev 49 Mkr
(–2).

- Hyresavtal till ett värde om över 9 Mkr omförhandlades under kvartalet och resulterade i en hyreshöjning om nära 18 procent i snitt. För delårsperioden har hyresavtal med ett hyresvärde om 53 Mkr aktivt omförhandlats vilket har resulterat i en genomsnittlig hyresökning om 8,2 procent.

- För att fortsätta sätta kunden och affären i fokus invigde vi under kvartalet två nya lokalkontor – ett klusterkontor i Danderyd och ett kontor i Norrköping. Vi har ett nytt marknadsområde Norrköping/Linköping med en fastighetsportfölj om 164 000 kvadratmeter som från och med årsskiftet ska ingå i förvaltningsregionen Mälardalen.

- Vi har en ny strategi för hur vi ska ta tillvara den potential vi har i våra befintliga och framtida bostadsbyggrätter om 450 000 kvadratmeter. Strategin innebär i korthet att vi aktivt ska utveckla värden i våra byggrätter genom att driva detaljplaner tillsammans med kommuner för att skapa attraktiva bostadsprojekt och avyttra byggrätterna under detaljplaneprocessens gång.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige