Image

Stark hyresmarknad lyfter Fabege

Bolag Fabeges omförhandlingar under niomånadersperioden gav en genomsnittlig ökning av hyresvärdet med 27 procent, ett kvitto på den starka på hyresmarknaden i Stockholm under den senaste tiden.
Publicerad den 19 Oktober 2017
Christian Hermelin. Bild: Fabege
Christian Hermelin.

Fabeges långsiktiga substansvärde (EPRA NAV) uppgick till 190 kr/aktie, en ökning med 32 procent jämfört med samma period ifjol.

Under kvartalet fortsatte värdetillväxten i fastighetssportföljen. Inklusive förvärven redovisar Fabege nu ett fastighetsvärde som överstiger 55 Mdkr. Värdetillväxten på 4 452 Mkr drevs främst av högre hyresnivåer och projekt men också av något fortsatt sjunkande avkastningskrav.

Förvaltningsresultatet ökade med 12 procent till 713 Mkr (637).
Niomånadersresultatet före skatt uppgick till 5 389 Mkr (5 166). Ökningen förklaras främst av förbättrat förvaltningsresultat och lägre undervärde i derivatportföljen i jämförelse med föregående år. Hyresintäkterna uppgick till 1 688 Mkr (1 573) och driftsöverskottet uppgick till 1 230 Mkr (1 125).

Periodens resultat efter skatt uppgick till 4 202 Mkr (4 346), motsvarande 25:40 kr per aktie (26:28).

Nettouthyrningen under perioden uppgick till 190 Mkr (87).

Belåningsgraden uppgick till 44 procent (46).

Vd Christian Hermelin:

- Den höga efterfrågan i kombination med låga vakanser medför fortsatt stigande hyresnivåer på Stockholmsmarknaden. Vi har tagit vara på möjligheterna och fem av de tio största kontorsuthyrningarna på Stockholmsmarknaden under 2017 har tecknats av Fabege. Uthyrningar som visar på fortsatt stigande hyresnivåer på marknaden och som möjliggör en än mer lönsam projektutveckling.

- Nettouthyrningen under periodenuppgick till 190 Mkr, ett av våra bästa år någonsin.

- Omförhandlingarna under perioden gav en genomsnittlig ökning av hyresvärdet med 27 procent, ett kvitto på den starka utveckling vi sett på hyresmarknaden i Stockholm under den senaste tiden.

- Den starka kapitalmarknaden och det stora intresset för gröna obligationer innebar att vi har fortsatt öka andelen kapitalmarknadsfinansiering. I september utökade vi vår gröna MTN-ram från 2 till 5 Mdkr. Vi har strävat efter att förlänga kapitalbindningen genom de obligationsemissioner vi genomfört under sista kvartalet. I samband med refinansiering av en bankfacilitet har vi även lagt om ytterligare ett banklån till grön finansiering. Totalt uppgår nu den gröna andelen lån till 35 procent av utestående lån.

- Kontorsmarknaden i Stockholm står stark med mycket låga vakanser och hög efterfrågan. Samtidigt ser räntenivåerna ut att bli kvar på låga nivåer under lång tid, om än med förväntningar om successiva räntehöjningar under 2018.

- Om konjunkturprognoserna besannas kommer det att innebära en fortsatt gynnsam utveckling för fastigheter. Vi ser fortsatt stigande hyresintäkter genom omförhandlingar och nya projekt samtidigt som vi har ambitionen att öka kostnadseffektiviteten och även nästa år förbättra lönsamheten i förvaltningen. Fabege har en organisation som förmår ta vara på möjligheter att skapa värde. Med vårt stabila kassaflöde i förvaltningen och med vår välbelägna projektportfölj ser jag fram emot en fortsatt god utveckling också under 2018.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Newsec-profilen: Därför är standardiserad digitalisering nödvändig

Teknik Fastighetsbranschen står inför ett förändringstryck och måste leva upp till myndigheternas och hyresgästernas krav. Men just nu råder en nybyggaranda när det gäller digitalisering i branschen och det saknas tydliga ramar och regler. Christoffer Börjesson är head of digital accelerator på Newsec och har tydliga tankar om hur digitaliseringen bör standardiseras för att lyckas uppnå målet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige