Image

SSSB väljer Arkitema och Fidjeland för 800 studentbostäder

Bygg/Arkitektur Nu står det klart att det är Arkitema och Fidjeland som tillsammans får uppdraget att gestalta SSSB:s cirka 800 nya studentbostäderna på Lappkärrsberget.
Publicerad den 6 April 2017
Nya torget på Lappis. Bild: SSSB
Nya torget på Lappis.

Under 2016 genomförde Stockholms studentbostäder parallella uppdrag med fyra olika arkitektkontor. Utvärdering av de parallella uppdragen har pågått från januari 2017 och nu föll valet på Arkitema och Fidjeland.

- Vi tror verkligen på samarbetet mellan dessa två. De kompletterar varandra bra och kommer tillsammans att gestalta den optimala bostaden för studenterna, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.

Utbyggnaden av Lappkärrsberget blir ytterligare en årsring i studentbostadsområdet, Campus Lappis. Området byggdes under 1960-talet och kompletterades år 2000 med den halvcirkelformade fastigheten Fysikern. Totalt rymmer området idag drygt 2 200 bostäder, allt från korridorsrum till familjebostäder. Med det nya tillägget blir det över 3 000 studentbostäder och en ny förskola i området. I uppdraget till arkitekterna ligger även att knyta ihop och tillgängliggöra de yttre miljöerna.

- Vi vill samtidigt passa på att ge våra befintliga och nya hyresgäster på Lappkärrsberget en upprustning av områdets yttre, fortsätter Ingrid Gyllfors.

Arbetet med utbyggnaden hade sin start redan år 2010 med detaljplanen, som i januari 2016 vann laga kraft. Efter det har det förberedande arbetet tagit fart och i mitten av mars föll det tidigare landmärket, den 50 meter höga skorstenen till marken.

Inför nästa skede, att utveckla detaljplanen och därmed bygga ihop studentbostadsområdet till ett campus, anlitas alltså Arkitema och Fidjeland tillsammans.

- Det är ett spännande och annorlunda uppdrag som vi känner oss mycket hedrade att få arbeta vidare med. Att få vara med och skapa en ny årsring med en fin och hållbar gestaltning i Lappis är för mig en drömuppgift, säger Kristina Peters, associerad partner på Arkitema Architects.

- En mycket ansvarsfull och rolig uppgift. Vi ser fram emot samarbetet med Stockholms studentbostäder och Arkitema. säger Jan Fidjeland, arkitekt SAR och delägare i Fidjeland och Partners.

Byggstart för nyproduktionen är beräknad till 2017/2018. Redan under år 2019 beräknas inflyttning i första etappen.

- Det kan ses som en snäv tidplan men vi tror och hoppas att den håller, så vi kan ge plats för fler studenter inom kort, avslutar Ingrid Gyllfors.

Som projektledare för de parallella uppdragen valde Stockholms studentbostäder den externa projektledaren Jonas Hellström från Projektbyrån.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige