Image
Slättö bygger Örnsro Trästad i Örebro.
Slättö bygger Örnsro Trästad i Örebro. Bild: C.F. Møller arkitekter

Slättö vinner markanvisning i Örebro

Bygg/Arkitektur I går offentliggjordes vem som vunnit tilldelning i markanvisningstävlingen för bostadsområdet Örnsro i Örebro. Slättö vann markanvisning för sitt förslag, Örnsro Trästad, som utformats i samarbete med C.F. Møller arkitekter.
Publicerad den 2 Juni 2016

Slättö tilldelas totalt 18 000 BTA, vilket motsvarar 250 lägenheter som skall produceras med planerad byggstart i slutet av 2017 och inflyttning från 2019.
Totalt 26 bidrag deltog initialt i markansvisningstävlingen, fem gick vidare och slutligen återstod en. Utdrag i tävlingsjuryns motivering och utlåtande kring Slättö och C.F. Møllers förslag;

”Det konceptuellt starkaste förslaget som övertygar med sin lekfullhet och kraft. Här finns en råhet som är besläktad med den industriella kontexten och samtidigt ett vänligt anslag med de avsmalnande huskropparna i trä. Med ett tillsynes enkelt grepp skapas en tät, och samtidigt luftig, spännande struktur på platsen, som både kräver och tål något extra. Örnsro Trästad skapar förutsättningar att etablera platsen och sätta stadsdelen på kartan med ett unikt område som bidrar till att länka samman staden med ån.”

Örnsro Trästad blir en destination och en levande stadsdel i Örebro med en tydlig idé om hur stadens sociala kretslopp berikas genom att integrera naturen i det urbana landskapet. Bostadshusen samspelar med en stadspark med mångfald av aktiviteter och platser för möten och rekreation. Byggnaderna i stadsdelen kommer att utföras med stomme av massiv trä och bidrar positivt till projektets samlade livscykelperspektiv. Massivträ är ett förnybart material, med låg energiförbrukning och begränsat koldioxid avtryck.

Den nya stadsdelen är sammansatt av flera bostadshus med varierande höjd. Aktivitetstråket och kvartersgatan genom området kopplar samman de befintliga promenadstråken längs Svartån med omkringliggande kvarter. Ängen är en generös stadspark som ger området ett oväntat möte mellan stad och vild natur.

– Det var mycket glädjande att få beskedet att vårt bidrag valdes ut som vinnare. Vi ser fram emot processen att inleda arbetet som slutligen ska stå färdigt 2019. Trästaden i den unika vattennära miljön kommer att bli värdigt Örebro, säger Henrik Nordlöf, vice vd för Slättö Förvaltning.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige