Image

Skapar miljöteknikplattform i Östergötland

Bolag Region Östergötland skapar tillsammans med kommunala Sankt Kors en ny plattform för miljöteknikföretag i den nya stadsdelen Ebbepark i Linköping.
Publicerad den 20 Februari 2017
Peter Karlsson, strateg på Region Östergötland, Malin Forsgren, verksamhetsledare, Cleantech Östergötland och Johan Kristiansson, vd Sankt Kors. Bild: Sankt Kors
Peter Karlsson, strateg på Region Östergötland, Malin Forsgren, verksamhetsledare, Cleantech Östergötland och Johan Kristiansson, vd Sankt Kors.

Redan i dag finns många exempel inom miljöteknik i regionen där näringslivet tillsammans med universitetet och offentlig sektor lyckats omsätta modeller inom industriell ekologi och cirkulär ekonomi till reella lösningar. Med den nya plattformen kommer det skapas förutsättningar för att utveckla styrkeområdet ytterligare.

Ebbepark är den fysiska plattformen för satsningen, men ambitionen är inte geografiskt begränsad. Sankt Kors samarbetar med nätverket Cleantech Östergötland med sina cirka 60 medlemsföretag i hela regionen för att utveckla plattformen. Under tiden byggs stadsdelen Ebbepark i flera etapper med höga hållbarhetsmål vilket innebär stora möjligheter för miljöteknikföretag att testa nya innovationer i full skala och att sedan visa upp dem för omvärlden.

– Plattformen möjliggör ett dynamiskt idéarbete för klimat- och miljöinitiativ, säger Anita Jernberger (L) ordförande Regionutvecklingsnämnden. Satsningen är inte begränsad till den fysiska platsen utan Ebbepark ska snarare bli ett nav för möten och samverkan för hela regionens miljöteknikföretag.

– Ebbepark ska bli en självklar arena för kunskaps- och affärsutveckling, säger Johan Kristiansson, vd på Sankt Kors. Att ett av områdena i parken blir miljöteknik känns väldigt naturligt då hållbarhetsambitionerna för området är höga och vi tror att Ebbepark kan tillföra ytterligare värde till det redan starka miljöteknikområdet i Östergötland.

– Vi har jobbat i flera år med att stimulera miljöteknikföretagen i regionen och vet att det finns en enorm potential att få den här sektorn att växa ännu mer. Den här satsningen gör att vi kan fortsätta det spännande arbetet tillsammans med miljöteknikföretagen och får ännu ett verktyg för att stimulera tillväxt och ta tillvara den potential som finns inom området, säger John Askling, styrelseordförande för nätverket Cleantech Östergötland.

Fakta:
# Region Östergötland och Sankt Kors skapar en plattform för miljöteknikföretag i Östergötland. Projektet drivs av Sank Kors som äger och utvecklar Ebbepark tillsammans med Stångåstaden.
# Region Östergötland deltar som samarbetspartner och medfinansiär.
# Satsningen är ett utvecklingsprojekt som löper under tre år, 2017-2019.
# Totalt investerar parterna 600 tkr per år och aktör.
# Regionens fem styrkeområden är områden där Östergötland bedöms ha särskilt goda förutsättningar att växa. Områdena är förutom ”miljönytta som affär” ”visualisering och simulering”, ”uppkopplade system och produkter”, ”effektiv logistik” samt ”avancerade material”.
# I Ebbepark finns idag ett 50-tal företag med olika inriktningar, i utvecklingen av området ska verksamhetsytan fördubblas. Byggstarten för projektet beräknas till 2017, beroende på utvecklingen i detaljplaneprocessen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige