Image

Skanska utvecklar och bygger 65 000 kvadratmeter för Linnéuniversitetet

Bygg/Arkitektur Skanskas del av Linnéuniversitetet i Kalmar blir 43 000 kvadratmeter. Linnéuniversitetet har skrivit ett tioårigt hyresavtal. Skanska får också byggordern för den västra delen av området, omfattande cirka 22 000 kvadratmeter.
Publicerad den 19 Januari 2016

Byggentreprenadkontraktet för Skanskas del är värt cirka en miljard kronor.

Skanska utvecklar och uppför tre nya huskroppar med en total yta om 43 000 kvadratmeter, inklusive underliggande garage, på den östra delen av universitetsområdet. En byggnad ska inrymma universitetsbiblioteket medan de övriga två inrymmer lärosalar, kontor och laboratoriesalar.

Därtill har Skanska erhållit en order av Sveafastigheter med P&E Fastighetspartner som lokal partner gällande om- och tillbyggnad av ytterligare lokaler på universitetsområdet med ett ordervärde på cirka 500 miljoner kronor.

Det andra kontraktet innebär om- och tillbyggnad av tre hus, upp till sex våningar höga, på västra delen av universitetsområdet med en ungefärlig yta på 22 000 kvadratmeter, inklusive källardel. Här ska primärt lärosalar, aulor och kontor inrymmas.

Projektet väntas sysselsätta totalt närmare 500 personer och stort fokus läggs vid en hållbar byggprocess och omsorg vad gäller materialval och energibesparande lösningar. Målsättningen är att såväl om- och tillbyggnation som nyproduktion ska kunna miljöcertifieras enligt Leed.

Byggstart är planerad till februari 2016 och arbetena ska vara färdiga till sommaren 2019 för den västra delen och till sommaren 2020 för de nyproducerade husen på den östra delen av universitetsområdet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige