Image

Skanska samverkar med Region Skåne om Malmös nya sjukhus

Bygg/Arkitektur Skanska har skrivit ett samverkansavtal med Region Skåne avseende nybyggnad av vårdbyggnad på sjukhusområdet i Malmö. Projektet är en del i arbetet med att utveckla och skapa framtidens universitetssjukhus. White arkitekter har fått uppdraget att formge sjukhuset.
Publicerad den 26 Juni 2015

Det samarbete som nu startar ska omfatta detaljerad planering och förberedelser inför arbetet med den vårdbyggnad som ska uppföras på det befintliga sjukhusområdet. Det omfattar även rivning av en del befintliga byggnader och utökning av kulvertsystemet under mark.

För byggandet av vårdbyggnaden har Region Skåne och Skanska valt att ingå i ett så kallat samverkansavtal i syfte att skapa full flexibilitet och kontroll under byggprojektet. Planerad start av projektering är i augusti 2015. Byggstart av vårdbyggnaden är planerad till januari 2017.

– Vi känner oss väldigt stolta och glada över att ha vunnit uppdraget att vara Region Skånes samarbetspart i detta utmanande projekt. Vi ser fram emot ett nära samarbete för att utveckla framtidens sjukhus, säger Magnus Persson, Regionchef Hus Syd, Skanska.

Målet är att bygga ett sjukhus anpassat för dagens Malmö. Ett sjukhus där de olika vårdenheterna binds samman med en fungerande logistik och som både lever upp till dagens standard och är flexibla inför framtidens vårdbehov. Sjukhusets verksamhet ska också bedrivas i nära samarbete med universitet och forskning.

– Sjukhusbygge mitt i befintlig verksamhet är en utmaning. Behoven hos sjukhusets personal, patienter och besökare är oerhört viktiga för oss och vi vill ju inte enbart bygga ett sjukhus i världsklass utan också göra det utan att störa den verksamhet som pågår dagligen på området, säger Staffan Andersson, projektdirektör för Nya Sjukhusområdet Malmö, Skanska.

White arkitekter får prestigeuppdraget att formge Malmös nya sjukhus. Den nya vårdbyggnaden

– Att rita den nya vårdbyggnaden i hjärtat av Malmö är ett fantastiskt uppdrag och ett stort ansvar. Byggnaden kommer att påverka många människors vardag och livskvalitet när den är färdig, säger Alexandra Hagen, arkitekt och kontorschef på White i Malmö.

White får arkitektuppdraget att utforma Malmös nya sjukhus. Det står klart efter att Region Skåne upphandlat arkitekt för en ny modern vårdbyggnad på omkring 65 000 kvadratmeter.

– Som arkitekter kan vi göra stor skillnad för patienter och personal. Forskningen inom Evidensbaserad Design visar att en omsorgsfullt utformad vårdmiljö gör patienterna friskare snabbare. Arkitektur fungerar som medicin, säger Alexandra Hagen, arkitekt och kontorschef på White i Malmö.

White har omfattande erfarenhet från komplexa vårdprojekt som exempelvis Nya Karolinska Solna, Framtidens universitetssjukhus i Linköping och nya Odense universitetshospital.

– Det känns fantastiskt att vi vinner det här uppdraget. Det är ett kvitto på att vi är Skandinaviens ledande arkitektkontor inom hälso- och sjukvård, säger Monica von Schmalensee, vd på White.

White har utarbetat en arbetsmetod med parallella processer som gör att bygget kan starta snabbt, samtidigt som projektet vinner tid som kan användas för dialog med de som ska jobba i det nya sjukhuset. Metoden ger dessutom en generell och flexibel byggnad med lång livslängd.

Uppgiften är att rita ett klimateffektivt och resurseffektivt sjukhus med höga krav på hållbarhet, miljöhänsyn och låg energiförbrukning. Arbetet lägger grunden för ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet i projektet. En ny vårdbyggnad är en långsiktig investering och därför är den enskilt viktigaste hållbarhetsfrågan att utforma generella och flexibla byggnader som kan förändras med vården över tid.

White är ansvarig arkitekt, med i teamet är KPF Arkitekter och Scandinavian Hospital Systems som underkonsulter.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige