Image

Skanska bygger äldreboende i Norrköping

Bygg/Arkitektur Skanska har slutit avtal med Norrköpings Kommun om uppförande av ett nytt äldreboende intill Vrinnevi Sjukhus. Det blir ett hus med fyra våningar, inklusive entréplan, om totalt 7 400 kvadratmeter. Ordervärdet är drygt 125 miljoner kronor.
Publicerad den 22 September 2014
Diademet. Bild: Skanska
Diademet.

Äldreboendet med namnet Diademet är det första av fyra liknande boenden som Norrköpings kommun ska bygga i staden. Huset får 60 lägenheter, gemensamhetsutrymmen, tillagningskök och personalutrymmen. Därtill anläggs en yttergård med grönska och en damm.

– Det här är vårt första offentliga byggprojekt i denna storlek i Norrköping på många år, vilket naturligtvis är väldigt glädjande. Vi är också glada över att Norrköpings kommun delar våra värderingar om hållbart byggande och valt att göra detta till ett minienergihus. Det är väl genomtänkt i utförande med murade tegelfasader, generösa balkonger och gemensamhetslokaler och järnspisar i köken, säger Marcus Sandlund, Projektchef Skanska Sverige AB.

Diademet byggs enligt kraven för minienergihus i Feby 12 som ägs av Sveriges centrum för nollenergihus. Minienergihus är hus som har en hög komfort, håller god kvalitet, använder minimalt med energi och har låga koldioxidutsläpp.

Äldreboenden ställer särskilda krav på installationer i form av styrfunktioner, alarmanordningar med mera. För att lösa detta drar Skanska nytta av tredimensionell projektering i BIM, Building Information Modelling. Genom att använda BIM kan man redan på modellstadiet lösa de svårigheter med samordning av olika projektörer som kan tänkas uppstå i ett byggprojekt. Därigenom undviks onödiga kostnader samtidigt som det blir möjligt att göra tredimensionella planer för disposition av arbetsplatsen, simulera projektets tidplan med mera.

Byggnadsarbetena har påbörjats och avsikten är att huset ska stå färdigt i april 2016.

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige