Image

Sigtunahem bäst i energiutmaning

Bolag Sigtunahem har minskat energianvändningen med drygt 25 procent de senaste åtta åren. Med det toppar företaget listan över de bostadsföretag som hittills har sparat mest inom Skåneinitiativet.
Publicerad den 21 Oktober 2016

Det kommunala bostadsbolaget Sigtunahem anslöt sig till SABO:s (Sveriges allmännyttiga bostadsföretags) energiutmaning Skåneinitiativet när det startade 2008.

Målsättningen var att minska energianvändningen med 20 procent fram till 2016. Det målet uppnådde Sigtunahem redan 2014 och den uppmätta förbrukningen 2015 visade på en minskning med 25,6 procent.

– Vi har kompetenta och engagerade medarbetare som jobbat aktivt med driftsoptimering. Våra satsningar på styr och regler, utbyte av undercentraler och värmepumpsteknik har också bidragit till det mycket goda resultatet. Vi kommer naturligtvis att fortsätta vårt arbete med att driftoptimera så långt det är möjligt. Det är en balansgång mellan det upplevda klimatet och ekonomin, säger Sigtunahems förvaltningschef Bertil Hallbäck.

– Det känns också roligt att kunna bidra till att minska klimatpåverkan genom minskade utsläpp av koldioxid. Det gäller även vid nyproduktion, där vi ställer höga krav på energianvändning och alltid försöker att ligga under normkraven, tillägger han.
Skåneinitiativets vision ser ut att gå i uppfyllelse. De 105 allmännyttiga bostadsföretag som anslöt sig har mellan 2007 och 2015 gemensamt sparat 17 procent energi.

– När målet antogs i februari 2008 ansåg många bolag att det var tufft, kanske för tufft. Men 17 procent på åtta år är ett mycket bra resultat och det ska bli intressant att se var vi slutligen landar när Skåneinitiativet summeras nästa år, säger Anders Nordstrand, vd för Sabo.

Fakta – SABO-företagens Skåneinitiativ
• De 105 anslutna bostadsföretag förvaltar tillsammans cirka 400 000 lägenheter.
• Målet är att de anslutna företagen tillsammans ska minska energianvändningen med 20 procent vid utgången av år 2016 jämfört med 2007.
• I kronor innebär resultatet att energikostnaderna totalt är 843 miljoner kronor lägre år 2015 än vad de skulle ha varit med 2007 års förbrukning.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige