Image

SFV:s generaldirektör får gå

Sverige Björn Anderson lämnar rollen som generaldirektör på Statens Fastighetsverk efter den senaste tidens härva – Birgitta Böhlin ersätter.
Publicerad den 10 Mars 2017

Regeringen beslutade under torsdagen att ge Statskontoret i uppdrag att analysera hur Statens fastighetsverk arbetar med att skapa en god förvaltningskultur. Regeringen har även utsett Birgitta Böhlin till vikarierande generaldirektör för myndigheten.

– Regeringen fortsätter arbetet med att säkerställa att Statens fastighetsverk får ett återupprättat förtroende och blir en myndighet med god förvaltningskultur, säger ansvarig minister Per Bolund.

Med anledning av den senaste tidens händelser ger regeringen i uppdrag åt Statskontoret att kartlägga brister och föreslå en handlingsplan för vilka åtgärder Statens fastighetsverk bör vidta för att skapa en god förvaltningskultur. Uppdraget ska redovisas den 29 september 2017.

– Birgitta har en lång chefserfarenhet och arbetat länge i den offentliga förvaltningen och jag är därför glad över att hon tackat ja till att kliva in i denna roll, säger Per Bolund. Hon har dessutom tidigare erfarenhet av att leda en ifrågasatt myndighet.

Birgitta har tidigare bland annat varit vd på Samhall, generaldirektör och chef vid Försvarets Materielverk och sjukhusdirektör vid Huddinge sjukhus. Hon är i dag bland annat styrelseordförande i Försäkringskassan och i det statliga bolaget Almi. Birgitta tillträder befattningen som vikarierande generaldirektör den 18 april 2017. Anställningen är tills vidare, dock längst till dess att en ny generaldirektör anställs.

– Genom denna utnämning stärker vi ledningen för Statens fastighetsverk, säger Per Bolund.

Nuvarande vikarierande gd Marja-Lena Pilvesmaa kommer återgå till sin ordinarie roll som administrativ chef.

Detta innebär alltså att den skandalomsusade generaldirektören Björn Anderson får sparken sedan en korruptionshärva uppdagades, där fyra anställda på SFV begärdes häktade.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige