Image

Säkerhetsbranschen: Är vi redo för riskerna med smarta fastigheter?

Sverige Digitaliseringsdebatten handlar mycket om att fastigheter och samhälle blir alltmer uppkopplade. Med fjärruppkoppling kan man i dag styra och kontrollera både värme, ventilation, larm och andra system i byggnader. Fördelarna med smarta fastigheter är flera, bland annat ökad effektivitet och bekvämlighet samt minskad klimatpåverkan. Men vilka är riskerna? Vad händer om larmsystem, elektroniska lås, värmesystem eller hela fastigheter blir kapade? Dessa frågor ställer sig Torbjörn Ferndahl, vd för Säkerhetsbranschen.
Publicerad den 1 September 2017
Torbjörn Ferndahl. Bild: Säkerhetsbranschen
Torbjörn Ferndahl.

Effekterna av ett externt intrång, en kapning av en smart fastighet, kan få katastrofala följder, eftersom dagens avancerade förövare vet exakt var han/hon ska leta för att hitta de känsligaste systemen. Men att ta itu med problemet är inte enkelt. Det handlar om att skydda fastigheten mot all typ av intrång och få alla system i den smarta fastigheten att samarbeta. Många väljer därför att inte påvisa de negativa delarna i digitaliseringen av fastigheter, eftersom arbetet med att få företag och de digitala systemen i fastigheten att samarbeta upplevs besvärligt.

Men det är viktigt att agera. Gör man ingenting är risken stor för ett intrång i de system som styr fastigheten, där stora värden riskeras. Här behövs ett tydligt ansvarsförhållande för att undvika osäkerhet i vem som är ansvarig för vad, i fastighetens olika system. Tydliga ansvarsförhållanden är också viktigt om något går fel. Fastighetsägaren har skyldigheten att uppfylla samhällets krav, på allt från brandlarm till utrymningsplaner. Här behövs en åtgärdsplan.

Tips på åtgärder:
• Utse en säkerhetsansvarig med ett helhetsansvar för säkerheten inom fastigheten. Inkluderat är system för drift och skalskydd, lås, inbrotts- och brandlarm med mera.
• Utvärdera riskerna i den smarta fastigheten och klassificera dessa. Prioritera vilka områden som är mest kritiska och behöver skyddas mest.
• Sätt klara säkerhetsrutiner. Genom att sätta klara säkerhetsrutiner blir alla medvetna om riskerna. Informeras alla om vad som blir konsekvenserna vid en kapning av en smart fastighet, känner alla delaktighet och förstår varför arbetet utförs.

Det handlar inte om kostnader för fastighetsbranschen för att uppnå en högre säkerhet, snarare om kunskapen om hur man gör det. Ett förändringsarbete bygger på gemensamma insatser, där branscher samarbetar, företag inom fastigheter och företag inom säkerhetsbranschen. Och så länge ny teknik är isolerade öar utvecklas inga företag.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige