Image

Så tas den nye bostadsministern emot

Sverige Branschen och branschorganisationer kommenterar valet av Peter Eriksson (MP) som ny bostadsminister.
Publicerad den 26 Maj 2016
Reinhold Lennebo. Bild: Tobias Björkgren
Reinhold Lennebo. Mårten Lilja. Bild: Riksbyggen
Mårten Lilja. Tobias Olsson. Bild: Sveriges Arkitekter
Tobias Olsson. Anders Lago. Bild: HSB
Anders Lago. Kurt Eliasson Bild: Sabo
Kurt Eliasson Marie Linder. Bild: Hyresgästföreningen
Marie Linder. Björn Wellhagen. Bild: Sveriges Byggindustrier
Björn Wellhagen.

Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna:
- Vi välkomnar Stefan Löfvens val av Peter Eriksson (MP) som ny bostadsminister. Eriksson har under sin karriär visat sig vara nyfiken, lyssnande och pragmatisk – viktiga egenskaper för att hantera utvecklingen på en bostadsmarknad i kris. Vi ser fram emot en konstruktiv dialog om möjligheter och lösningar.
– Ett enskilt statsråds betydelse ska vare sig över- eller underskattas. Ytterst är det den politik regeringen samlat bedriver som avgör hur bostadsmarknaden fungerar och utvecklas. Med det sagt är det önskvärt att Peter Eriksson får ett starkare mandat än vad hans föregångare som bostadsministrar haft. Flera avgörande frågor hanteras i praktiken av finans- och justitiedepartementen och kopplingen mot dessa måste vara stark.
– För att vända utvecklingen på bostadsmarknaden är det nödvändigt med en aktiv dialog med både privat näringsliv och offentligägda aktörer. Det måste även finnas en öppenhet för omvärdering och omprövning där den svenska bostadspolitiken inte längre svarar mot dagens utmaningar. Detta måste vara den nya bostadsministerns huvudfokus.

Mårten Lilja, vice vd och chef för affärsområde Bostad på Riksbyggen:
– Peter Eriksson är en erfaren politiker med god erfarenhet både av inrikespolitik och EU. Det senare allt viktigare också i bostadspolitiken. Vi ser fram emot ett samarbete med Peter Eriksson.

Tobias Olsson, förbundsdirektör, Sveriges Arkitekter:
– Peter Eriksson och miljöminister Karolina Skog kan vara ett vinnande team och är ett sätt att kombinera bostadsbyggandet med det hållbara stadsbyggandet.

Byggnads ordförande Johan Lindholm:
- Äntligen har vi en bostadsminister med offensivt uppdrag. Nu krävs det handlingskraft, mod och verkstad. Sverige behöver bygga ifatt allt som inte blivit byggt och vi byggnadsarbetare står redo att börja bygga.
- Stefan Löfven lovar att det nu ska byggas och byggas mycket. Det är bra. Vi har idag en enorm bostadsbrist. Vi kan inte överlåta rätten till en bostad på marknaden.

Anders Lago, förbundsordförande, HSB:
– Med Peter Eriksson som bostadsminister får Sverige en erfaren politiker från såväl den internationella, nationella som den kommunala arenan. Och Peter Eriksson kommer att behöva all den erfarenheten för att lösa Sveriges brutala bostadskris. Ytterst är utmaningen att skapa en ny social bostadspolitik för Sverige. HSB bidrar gärna med våra snart hundraåriga erfarenheter om samhällsbyggande.

Kurt Eliasson, vd för Sabo:
– Sabo ser fram emot ett gott samarbete med Peter Eriksson. Han har erfarenhet från flera politiska nivåer, från både kommun, nationellt och internationellt och har varit ordförande i allmännyttiga Kalixbo. De erfarenheterna behövs då det finns mycket att ta tag i på svensk bostadsmarknad, inte minst när det gäller förutsättningar för nyproduktion.
- Jag håller med honom, den viktigaste frågan nu är att bygga bort bostadsbristen. Tillsammans åstadkommer de allmännyttiga bostadsbolagen mycket för att öka nyproduktionen, men vi kan inte göra allt. Peter Eriksson behöver fokusera på att få ned Sveriges höga byggpriser. Jag ser framför allt emot goda, väl förankrade uppgörelser om bostadspolitiken som skapar långsiktiga och stabila spelregler.

Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen:
- Peter Eriksson är en person med genuin kunskap och erfarenhet av både lokal, nationell och internationell politik. Det i kombination med statsministerns löfte om en mer offensiv bostadspolitik skapar höga förväntningar om handlingskraft.
-Det är bra att Stefan Löfven utser ett statsråd som har ett särskilt utpekat ansvar för en av Sveriges viktigaste politiska frågor.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier:
– Peter Eriksson har erfarenhet av politik på alla nivåer, från kommun till EU-parlament. Med tanke på bostadsmarknadens situation borde det vara en fördel. Vi hoppas på ett bra samarbete.
- Bostadspolitikens utmaningar handlar framför allt om att öka rörligheten, att underlätta för kapitalsvaga hushåll att ta sig in på bostadsmarknaden och att skapa förutsättningar för att öka byggandet. Små åtgärder kommer inte att lösa hela knuten. Därför hoppas vi nu att Peter Eriksson kommer att få mandat att ta ett helhetsgrepp över bostadspolitiken.
– Från byggbranschens sida är det bra att bostadsministern nu är på plats så att de blocköverskridande samtalen kring bostadsbyggande kan börja leverera. Vi bidrar gärna fortsatt med våra erfarenheter. Det är bara att ringa.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige