Image

Rikshem storsatsar i Luleå – köper 1 600 bostäder

Transaktioner Rikshem har tecknat en avsiktsförklaring om att köpa en del av det kommunala bostadsbolagets Lulebos fastighetsbestånd. Det är cirka 1 600 bostäder och sju samhällsfastigheter runt om i Luleå som ska förvärvas. I köpet ingår även att Rikshem ska bygga minst 560 nya bostäder.
Publicerad den 18 Juni 2015
Jan-Erik Höjvall. Bild: Amasten
Jan-Erik Höjvall. Niklas Nordström. Bild: Andreas Harnemo
Niklas Nordström.

- Luleå är en intressant tillväxtkommun och det är med glädje vi ser fram emot att göra vårt första köp i den här delen av Sverige. Som norrbottning från Risudden gläder jag mig extra åt att nu få bygga minst 560 bostäder samt samhällsfastigheter i Luleå. Jag har länge önskat etablera oss i de norra delarna av Sverige och med denna avsiktsförklaring visar vi att Rikshem vill vara en ”nationell allmännytta” för hela Sverige, säger Jan-Erik Höjvall, vd Rikshem.

Genom det tänkta förvärvet i Luleå, det första aktiva köpet norr om Uppsala, blir Rikshem nu ett rikstäckande bostadsbolag med bostäder från Malmö i syd till Luleå i norr. Majoriteten av fastigheterna i Luleå är belägna i Kallkällan, Mjölkudden och Porsön. Försäljningen beräknas bli klar under sommaren och Rikshem beräknas att tillträda fastigheterna i oktober. Rikshem kommer att arbeta med egen förvaltning, bostadssociala insatser och samarbete med kommunen precis som på de övriga 15-talet orter företaget verkar i.

- För att Luleå ska fortsätta växa och behålla sin starka tillväxt behövs fler bostäder och fler aktörer som bygger och utvecklar Luleå. Därför är jag mycket glad att Rikshem väljer att etablera sig i Luleå. Det är en stabil aktör som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF och de har ambitionen att vara en nationell allmännytta genom att kombinera affärsmässighet med samhällsansvar. Det känns tryggt, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå kommun.

I avsiktsförklaringen ingår också markanvisning för minst 560 nya bostäder. Dessa kommer att byggas under de kommande sju åren.

Advokatfirman Lindahl biträdde Luleå kommun och Lulebo i samband med affären.

Relaterade artiklar

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige