Image

Regeringen tar bort länsstyrelserna som instansnivå

Juridik Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att ta bort länsstyrelserna som instansnivå när det gäller överklagande av detaljplaner. Prövningar går istället direkt till mark- och miljödomstolen. Därmed ska en byggstart för ett planerat bostadsprojekt påbörjas tre till fyra månader tidigare än vad som nu är fallet.
Publicerad den 1 Oktober 2015
Mehmet Kaplan Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Mehmet Kaplan

- Det behöver gå snabbare, bli enklare och billigare att bygga bostäder i Sverige. Vi ser att processen från beslut till färdigt hus kan effektiviseras. Det nya lagförslaget skapar förutsättningar för att göra det upp till fyra månader snabbare att bygga bostäder. Vår förhoppning är att det leder till att det byggs flera tusen fler bostäder per år, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

I dag kan utdragna överklagandeprocesser i många instanser fördröja byggstarter med flera år och göra byggprojekten rejält dyrare. Regeringen ser nu över länsstyrelsernas roll i syfte att effektivisera byggprocessen utan att riskera rättssäkerheten eller det viktiga demokratiska inflytandet över stadsutvecklingen. Det förslag som regeringen nu lagt fram innebär att länsstyrelserna inte längre ska pröva överklagade kommunala beslut om detaljplaner. Prövningen ska istället göras direkt av mark- och miljödomstolen.

- Reformen är en del av regeringens fortsatta regelförenklingsarbete. Att med bibehållen rättssäkerhet effektivisera prövningen av överklagade kommunala beslut leder både till ett ökat bostadsbyggande och till att bostadskostnaderna minskar, säger bostads-, och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

Sabos vd Kurt Eliasson kommenterar:
- Det är helt nödvändigt att prövningstiden kortas, speciellt angeläget nu när vi har sådan svår bostadsbrist. Men det är inte självklart att det blir kortare tider i och med den här ändringen, det ska bli intressant att se och jag hoppas alla inblandade tar sitt ansvar för att det blir så, säger Kurt Eliasson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige