Image

Regeringen sätter in stimulanser för nya hyresrätter

Sverige Regeringen planerar att införa stimulanspaket på 3,2 miljarder kronor per år för att öka nybyggnation av hyresrätter.
Publicerad den 25 Mars 2015
Stefan Löfven. Bild: Kristian Pohl
Stefan Löfven.

Förslaget kommer att ingå i budgetpropositionen för 2016.

Därutöver kommer ett paket presenteras i höstens budgetproposition som omfattar 3,0 miljarder med fokus på:

# Stimulans till kommuner för ökat byggande och effektiviserad handläggning.
# Energieffektivisering av miljonprogrammet.
# Ett nytt och mer effektivt stöd till byggande av äldrebostäder.

Sedan tidigare har även regeringens förslag om 0,5 miljarder i investeringar i förbättrad kollektivtrafik och ett förtätat byggande inom ramen för stadsmiljöavtalen antagits av riksdagen.

- Sverige behöver investera mer för att klara jobben och framtida konkurrenskraft, och det finns få saker som är så klokt att investera i som att fler människor har en egen bostad, säger statsminister Stefan Löfven.

- Det ska byggas mer för människor med vanliga inkomster och det ska byggas på ett klimatsmart sätt. Det underlättar vi med det här stödet, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson.

Stöd gäller nybyggnation som påbörjas från och med nu, och kommer att vara anpassat utifrån kostnadslägen i olika regioner. Stödet kommer att vara särskilt högt för bostadsytor upp till 35 kvadratmeter och innefattar krav på energieffektivitet, rimliga hyror och att lägenheterna förmedlas på ett öppet sätt.

Med den föreslagna budgetramen skulle stöd kunna ges till ungefär 15 000 lägenheter per år. Investeringsstödet är en del av regeringens bostadspaket. Där avsätts ytterligare 3,5 miljarder kronor till stöd till kommunerna för ökat bostadsbyggande och effektiviserad handläggning, energieffektivisering av miljonprogrammet, stadsmiljöavtal samt stöd till byggande av äldrebostäder.

Satsningarna ska bland annat finansieras genom sänkta rotavdrag, från 50 till 30 procent av arbetskostnaderna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige