Image

Regeringen inrättar plattform för hållbar stadsutveckling

Sverige Regeringen ger fem myndigheter - Boverket, Naturvårdsverket, Statens energimyndighet, Tillväxtverket och Trafikverket - i uppdrag att gemensamt upprätta och förvalta en plattform för frågor om hållbar stadsutveckling. Plattformen ska bland annat syfta till ökad samverkan, samordning och erfarenhetsutbyte mellan aktörer inom olika sektorer och nivåer. Den ska även fungera som processtöd för de regionala strukturfondsprogrammens arbete med hållbar stadsutveckling.
Publicerad den 21 Februari 2014

- Flera av våra större städer växer och utvecklas i snabb takt. Den här urbaniseringstrenden innebär både möjligheter och utmaningar, och för att en stad ska kunna växa både snabbt och hållbart krävs att många aktörer arbetar åt samma håll. En nationell plattform för att samordna och sprida kunskap kring frågor om hållbar stadsutveckling är en viktig insats för att möta dagens och framtidens utmaningar, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Den pågående urbaniseringstrenden gör att städerna blir allt viktigare för att skapa förutsättningar för regional tillväxt, energi- och resurseffektivitet, social sammanhållning, människors välbefinnande och en hållbar samhällsutveckling i stort. EU-kommissionen har beslutat att fem procent av regionalfondens insatser under strukturfondsperioden 2014–2020 öronmärks för insatser inom hållbar stadsutveckling. För hållbar stadsutveckling är tvärsektoriella och integrerade synsätt viktiga, något som även kommissionen har lyft fram. De har även pekat på behovet av kunskapsspridning. Även regeringens särskilda satsning 2008-2012 för att främja en hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden – Delegationen för hållbara städer – har lyft fram samordning inom och mellan sektorer som viktigt för en långsiktigt hållbar omställning av städerna. Regeringen ser därför ett behov av att samla myndigheter och andra aktörer i sitt arbete för en hållbar stadsutveckling, och en nationell plattform kommer vara en viktig del i detta.

Plattformen ska verka tills vidare. För 2014 får Boverket 500 000 kronor för arbetet med att ha en samordnande roll i arbetet.

En av hörnstenarna i den hållbara stadsutvecklingen är samhällsplanering och byggande. Planering och insatser måste anpassas till städers, tätorters och stadsregioners skilda förutsättningar, exempelvis i form av storlek, täthet, geografiskt läge och befolknings- och näringsstruktur. Det kan dock vara en utmaning att väga samman de olika dimensionerna av hållbarhet. Regeringen har därför även gett Boverket i uppdrag att ta fram en vägledning och metod för arbetet med plan- och bygglagens hållbarhetsbestämmelser.

Uppdraget ska slutredovisas till Regeringskansliet senast den 30 juni 2015.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige