Image

Rapport: "Byggkonkurrens viktigare än marknadshyror"

Juridik Om inte konkurrensen ökar i byggsektorn, skulle sannolikt inte det totala bostadsbyggandet öka nämnvärt om Sverige införde marknadshyror. Marknadshyrans stora vinnare är fastighetsägare på attraktiva marknader. Det är några av slutsatserna som Tyréns drar i en studie som presenteras av Sabo.
Publicerad den 23 Maj 2016
Kurt Eliasson. Bild: Sabo
Kurt Eliasson.

– Dagens bostadsdebatt har allt för länge dominerats av de som vill svartmåla Sveriges kollektivt förhandlade hyror. De som propagerar för marknadshyrans förträfflighet har mycket att bevisa. När, var och hur skulle marknadshyror rädda oss ur bostadsbristen? Svaren på de frågorna är komplexa och det talas för lite om dem, säger Kurt Eliasson, vd för bransch- och intresseorganisationen Sabo.

Sabo har låtit konsultföretaget Tyréns analysera vilka effekter ett införande av marknadshyror skulle få.

Några av dem är, enligt studien:
• Den begränsade byggkonkurrensen och de höga byggkostnaderna är den främsta orsaken till otillräcklig nyproduktion av hyresrätter.
• Om inte konkurrensen i byggsektorn ökar kommer inte marknadshyror leda till att nyproduktion av bostäder ökar påtagligt.
• Fastighetsägare på ”starka” bostadsmarknader är vinnarna medan bostadskonsumenterna sannolikt får liten nytta.

– Det är med andra ord oerhört viktigt att byggbranschen fortsätter sin effektivisering i syfte att sänka sina priser på både hyresrätter, bostadsrätter och egnahem. Vi behöver mer av allt och jag är förvånad över att inte fler fastighetsägare ifrågasätter varför Sverige har EU:s högsta byggpriser, säger Kurt Eliasson.

Andra effekter som Tyréns visar på är:
• Stor andel hushåll i hyresrätter kan räkna med hyreshöjningar.
• Marknadshyror leder till oönskade sociala konsekvenser och trångboddheten för hushåll med låg inkomst ökar.
• Socialbostäder kan bli en nödvändighet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige