Image

Planer på göteborgsk jätteskrapa dammas av

Bygg Nordens högsta hus kan byggas vid Älvsborgsbron i Göteborg. Byggnadsnämnden har nu tagit upp de gamla planerna på ett 200 meter högt bostadshus igen.
Publicerad den 22 December 2011
Wingårdhs förslag på jätteskrapan vid Älvsborgsbron. Bild: Wingårdhs. Bild: Wingårdhs
Wingårdhs förslag på jätteskrapan vid Älvsborgsbron. Bild: Wingårdhs.

Redan 2008 var idén uppe för diskussion. Kommunala Bostadsbolaget i Göteborg bildade tillsammans med norska intressenter Röda Stens Fastighetsutveckling AB, Wingårdhs och den norska arkitekten Snöhetta tog fram förslag.

Planerna möttes av protester och det hela tycktes rinna ut i sanden, men enligt GT har nu byggnadsnämnden i Göteborg tagit upp frågan igen.

- Vi låg på för att få i gång diskussionen igen. Politikerna tog till sig våra argument, säger Bertil Rignäs, vd på Bostadsbolaget till GT.

- Det är ju ett oerhört spännande förslag, med vettiga trafiklösningar. Nämnden var helt enig om att ta upp det igen, säger Kjell Björkqvist (FP), förste vice ord¬förande i byggnadsnämnden, till GT.

Men läget innebär naturligtvis stora logistiska problem.

- Vad det gäller trafiken står det klart att en stor del av trafiklederna måste överdäckas. Det är ett omfattande arbete, men vi har utrett saken och anser att det går att genomföra, säger byggnadsnämndens ordförande Mats Arnsmar (S), till GT.

- Men det har också handlat om bland annat att hitta in- och utfarter till själva området. Också det har vi granskat. Och det har tagit tid.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige