Image
Bild: Peab

Peab bygger Finlands största träkvarter

Bygg I Helsingfors skrivs nu historia inom finsk träbyggnadsteknik. I området Vik har Peab byggt ett helt kvarter av flervåningshus i trä. Sammanlagt består kvarteret av 104 hyreslägenheter. Två hus av totalt fem står nu klara och överlämnades i dagarna till beställaren pensionsförsäkringsbolaget Etera.
Publicerad den 20 September 2012
Bild: Peab
Bild: Peab
Peab bygger Finlands största träkvarter. Bilder: Peab. Bild: Peab
Peab bygger Finlands största träkvarter. Bilder: Peab.

I Sverige har Peab haft goda erfarenheter av trähusbyggen sedan lång tid tillbaka. I Finland har denna typ av byggen varit desto mer sällsynt. Det beror delvis på bristen på standardisering. Objektet i Vik är innovationsrikt ur flera perspektiv, och helt nya byggmetoder har använts.

Objektets trämaterial är ett förnybart och helt återvinningsbart material, som fungerar som koldioxidfångare under byggnadens hela livscykel. En av de stora vinsterna förutom effektiv resning av stommen, är den flexibla utrymmesanvändningen. Det är enkelt att förändra ett trähus i efterhand, och husen har även en angenäm akustik. Husens energieffektivitet tillhör klass A och i varje rum finns en dimsprinkler med lågt vattentryck.

Peab påbörjade bygget av träkvarteret förra sommaren. Och redan från början har träkvarteret väckt stort intresse hos både media och inom byggbranschen. Hundratals människor har besökt byggplatsen under byggprocessens gång.

– Vi har bevisat att vi också kan bygga stora hus av trä i Finland. Det klokaste är att förena fördelarna med både trä- och betongbyggnad och det har Peab gjort i träkvartersprojektet. Socklarna och hisschakten i husen är byggda av betong men resten är byggt i trä, säger Petri Suuperko, chef för Peab Finland.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige