Image

Oscar Properties skapar bostäder i mytomspunnet Stockholms-kvarter

Bostäder I mer än hundra år var kvarteret runt Lyceum i Vasastan ett område i vetenskapens och bildningens tjänst. Nu ska Oscar Properties skapa bostäder i kvarteret.
Publicerad den 20 Februari 2015

Tillsammans med Observatoriet uppe på kullen, Stadsbiblioteket, Handelshögskolan och Stockholms Högskola utgjorde kvarteret Lyceum ett kunskapscentrum vars historia går hand i hand med framväxten av det moderna svenska utbildningsväsendet.

Nu pågår en varsam förvandling av Lyceum - som omfattar såväl det Farmaceutiska
som det Zootomiska institutet - till moderna, funktionella bostäder med en stark
förankring i byggnadernas förflutna.

Några av de kända namn som studerat i kvarteret Lyceum är arkitekterna Erik Lallerstedt och Gunnar Asplund. Även August Strindberg skrev in sig vid Teknologiska institutet 1869 för att läsa kemi men kuggades samma år.

- Lyceum är unikt ur ett historiskt perspektiv. Flera av de arkitekter som ritade några av Stockholms vackraste hus skolades här. Byggnadernas formspråk och originaldetaljer bevaras och förfinas för att smälta samman med ett modernt, urbant boende, säger Oscar Engelbert, vd och grundare Oscar Properties.

Med generösa fönster, en rejäl takhöjd och väl tilltagna trapphus är Farmaceutiska en idealisk byggnad för ett modernt boende med mycket ljus och rymd. När huset byggdes, 1896-98, var tillgången till elektricitet begränsad och det var därför viktigt med stora ljusinsläpp. Takhöjden skulle i sin tur bidra till stor luftvolym då skämd luft vid denna tid ansågs vara en sjukdomsspridare.

När Oscar Properties nu bygger om Farmaceutiska har stor hänsyn tagits till byggnadens historia.

- För att lyfta fram den akademiska karaktären har vi på Oscar Properties hämtat inspiration från 1800-talets bibliotek så som Bibliothèque Sainte-Geneviève i Paris och Kungliga biblioteket i Stockholm, säger Oscar Engelbert.

Inredningsdetaljerna är enkla och dekorativa i linje med den funktionella ursprungsarkitekturen. Ljusa färger kontrasteras mot mörka snickerier. Väggarna går i en ljus, bruten kulör och golven är av ek i smal bredd. De fristående köksskåpen, med synliga stommar, grepphandtag, och bänkskivor i kalksten har en penselmålad karaktär i sobert mörkgrönt och påminner om gamla bokhyllor och bibliotek. Tack vare den generösa takhöjden får lägenheterna även funktionella loftpartier med en synlig mörkmålad balkkonstruktion. Badrummen har golv och bröstning av sten.

Omvandlingen av Zootomiska, uppfört 1956, framhäver byggnadens originaldetaljer med ett interiört koncept av uppgraderat, modernt 50-tal. Husets entré är i sig en upplevelse med stengolv och bevarade mosaikbeklädda pilastrar och pelare. Lägenheterna präglas av en öppen planlösning där stora fönster skapar ljus och karaktär både på husets in- och utsida. Travertin i tambur och kök samsas med fanérade köksluckor av cederträ och badrummen är klädda med en elegant, mörk
stormosaik från Italien.

- Det är första gången vi på Oscar Properties väljer att arbeta med spanskt cederträ som är ett exklusivt träval med vacker karaktär och varma toner, berättar Herman Persson, internt designansvarig för Lyceum.

Inflyttning i kvarteret Lyceum och dess 70 bostäder beräknas till sommar/höst 2016.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige