Image

Ökande intensitet på fastighetsmarknaden

Sverige Ökande riskvilja, bättre tillgång till finansiering samt lägre vakansrisk gör att direktavkastningskraven för fastigheter utanför bästa läge fortsätter att närma sig primärlägen. God hyresutveckling och låga vakanser driver samtidigt totalavkastningen för fastigheter i bästa läge, enligt höstens utgåva av Newsec Property Outlook som publiceras idag.
Publicerad den 17 September 2014
Arvid Lindqvist. Bild: Newsec
Arvid Lindqvist.

Prissättningen på fastighetsmarknaden har dock förändrats under de senaste 18 månaderna och investeringscykeln är nu i en fas där både fastigheter i bästa läge och mer sekundära lägen börjar bli högt prissatta. Den inneboende trögheten som finns på fastighetsmarknaden har dock gjort att skillnaden i direktavkastningskraven mellan primära och sekundära segment inte har minskat lika drastiskt som på företagsobligationsmarknaden.

- Det blir allt svårare för generella fastighetsinvesterare. Istället blir de fastighetsspecifika faktorerna avgörande vid investeringar, där det gäller att identifiera varje fastighets potential för att höja hyran och sänka vakansen. Samtidigt förväntas timingen för att sälja vara bra under det andra halvåret 2014 och 2015, säger Newsecs chefekonom Arvid Lindqvist.

Fastigheter kommer att fortsätta gynnas av en kombination av låga räntor och relativt god tillväxt i ekonomin – och fortsätta leverera en attraktiv avkastning i relation till andra tillgångsslag. Enligt Newsecs huvudscenario kommer fastighetsmarknaden att leverera en totalavkastning på närmare tio procent per år under 2015-2016.

- Väletablerade investerare har numera ett brett urval av finansieringsmöjligheter, allt från banklån till företagsobligationer och preferensaktier. Dessutom är extremt låga räntor och hög riskvilja på de finansiella marknaderna viktiga faktorer till den höga aktiviteten på marknaden, säger Arvid Lindqvist.

Svenska fastighetsbolag kommer att fortsätta dominera marknaden. Det finns dock ett tydligt intresse för den svenska fastighetsmarknaden hos internationella aktörer. Ett intresse som även sträcker sig utanför storstäderna, och som mycket väl kan resultera i fler investeringar under det andra halvåret 2014 då valutan trendmässigt har försvagats sedan våren 2013.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige