Image

Nytt verktyg ska skynda på byggprocessen

Bostäder I går beslutade regeringen att ge Statens geotekniska institut (SGI) i uppdrag att komplettera och implementera systemet Geokalkyl som används för planering av bebyggelse i tidiga skeden. Detta ska resultera i ett system som är mer användarvänligt och därigenom ytterligare effektivisera tidiga planeringsskeden.
Publicerad den 9 Oktober 2015
Bostadsminister Mehmet Kaplan. Bild: Regeringskansliet
Bostadsminister Mehmet Kaplan.

SGI har på uppdrag av regeringen utvecklat ett verktyg, Geokalkyl, som bättre ska kunna bedöma kostnaden för olika grundläggningsåtgärder i samband med planeringsarbeten. I dagsläget kräver systemet omfattande kunskaper och insatser hos användaren när denne lägger in grunddata.

- Det här är regeringens femte initiativ det senaste halvåret för att göra det snabbare, enklare och billigare att bygga bostäder i Sverige. Genom att förbättra och implementera systemet Geokalkyl tar vi ett steg till för att digitalisera planprocessen, säger bostadsminister Mehmet Kaplan.

Genom att regeringen, via bostads-, stadsutvecklings- och it-minister Mehmet Kaplan, nu ger SGI i uppdrag att komplettera systemet med grunddata samtidigt som de ska utarbeta utbildningspaket riktat mot kommuner i första hand, ska användarvänligheten och därmed effektiviseringen öka.

SGI tilldelas 1.6 miljoner kronor för utförandet av uppdraget som ska redovisas senast i december 2016.

Regeringen har tidigare satsat stort på förenkla byggprocesser, bland annat genom en lagrådsremiss för att ta bort länsstyrelserna som instans nivå vid överklagande av detaljplaner, nya bullerregler och genom kompetenshöjande insatser.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige