Image

Nyréns och Vasakronan skapar levande fasad

Bygg/Arkitektur Nyréns Arkitektkontor har på uppdrag av Vasakronan arbetat fram förslag på fasadförädling i kvarteret Klara Zenit/Kv Blåmannen, med ambitionen att röra byggnaden så lite som möjligt, men ändå skapa en kommersiellt tilldragande fasad, värdig byggnadens position i staden.
Publicerad den 29 Juni 2016
Den gröna fasaden omfattar 70 kvadratmeter. Bild: Nyréns
Den gröna fasaden omfattar 70 kvadratmeter.

Växtväggen är den första etappen i omvandlingen av fasaden. En växtvägg går i linje med stadens målsättningar att stärka grönstrukturen och öka den biologiska mångfallden i en del av staden där stor brist på grönytor råder. Växterna kommer att växla utseende under året, mellan vintergrönt och blomningsperioder. Växterna har valts ut i avstämning med SLU och det finns bland annat lingon, skvattram, strandråg och salvia samt en och annan tulpanlök.

Den 70 kvadratmeter stora växtväggen rymmer 2 500 plantor av 40 olika arter. Växterna planteras på filt som är kopplat till ett sinnrikt bevattningssystem. Allt levererat av Greenworks.

FAKTA/ Fördelar med en växtvägg
• Biodiversitet – Växtväggen drar till sig insekter och bin. Bikupor som finns utplacerade på tak i omkringliggande kvarter får ännu en viktig hållpunkt i jakten på nektar.
• Miljöpsykologiska fördelar – Att se och uppleva mer grönska i staden minskar människors stressnivåer och sjukskrivningar samt ökar arbetsproduktiviteten och välmående.
• Ljuddämpande – Växtväggar reflekterar, bryter och absorberar ljud och kan hjälpa att sänka de höga bullernivåerna på Mäster Samuelsgatan.
• Förbättrad luftkvalitet – Växtväggar har en partikelabsorberande förmåga och renar luft från kvävedioxid.
• Temperaturutjämnande – Växtväggar liksom gröna tak och stadsträd hjälper till att minska de extrema temperaturskillnaderna som uppstår i staden vid hög solexponering av tak och fasader (Urban Heat Island Effect).
Källa: Nyréns

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige