Image

Nya regler kring entreprenörsansvar på väg

Juridik Den särskilda utredaren Anna Middelman överlämnade på tisdagen sitt slutbetänkande kring Utredningen om nya utstationeringsregler till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Utredningen får kritik av Sveriges Byggindustrier.
Publicerad den 1 April 2015

För en månad sedan lämnade utredningen ett delbetänkande. Betänkandena innehåller förslag på hur EU-direktivet Tillämpningsdirektivet ska genomföras i svensk rätt.

Direktivet syftar till att förbättra genomförandet, tillämpningen och efterlevnaden av utstationeringsdirektivet. Det innehåller åtgärder som ska förhindra att bestämmelserna i utstationeringsdirektivet kringgås eller missbrukas. Åtgärderna ska möjliggöra att utstationerade arbetstagares rättigheter bättre kan skyddas samtidigt som onödiga hinder för friheten att tillhandahålla tjänster undanröjs.

Utredningen föreslår att ett entreprenörsansvar för lön ska införas för utstationerade arbetstagare i bygg- och anläggningssektorn. Entreprenörsansvaret innebär att en utstationerad arbetstagare, som kan visa att han eller hon inte fått lön från sin arbetsgivare, istället kan framställa sitt lönekrav mot en annan entreprenör i entreprenörskedjan.

Arbetstagaren ska först framställa lönekravet mot arbetsgivaren. Arbetstagaren kan sedan rikta kravet mot samtliga entreprenörer i entreprenörskedjan om arbetsgivaren inte betalar lönen. Vissa beställare i en entreprenörskedja, till exempel konsumenter, kan inte bli ansvariga enligt förslaget.

Utredningen föreslår att entreprenörsansvaret i första hand ska omfatta den lön som har avtalats. Undantag eller avvikelser från lagens krav om entreprenörsansvar kan ske genom kollektivavtal under vissa förutsättningar.

För att förbättra tillgången till information om kollektivavtalsvillkor föreslår utredningen dels ett förtydligande av skyldigheten för arbetstagarorganisationer att lämna in kollektivavtalsvillkor till Arbetsmiljöverket, dels att arbetstagarorganisationerna ska utse en kontaktperson som ska kunna svara på frågor om vilka villkor som gäller vid utstationering i Sverige.

De nya bestämmelserna föreslås börja gälla den 18 juni 2016.

Sveriges Byggindustrier menar att förslagen innebär att man i praktiken avskaffar den svenska modellen.

- Frågan om huvudentreprenörsansvar i byggbranschen är något som arbetsmarknadsparterna redan har kommit överens och tecknat kollektivavtal om. Att dessutom införa detta via lagstiftning omkullkastar den svenska modellen där parterna enas om villkoren på arbetsmarknaden, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Enligt förslaget kan vilket företag som helst tvingas överta det ekonomiska ansvaret för ett helt annat bolag på byggarbetsplatsen. Företag står helt utan skydd för att det plötsligt kan komma en lönefordran från ett oseriöst bolags anställda, menar BI.

- Vad som nu riskerar införas innebär att all rättssäkerhet för seriösa företag försvinner, säger Mats Åkerlind.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige