Image

Nu presenteras det nya Sturekvarteret

Bygg/Arkitektur I dag ställs detaljplanen för Sturekvarteret ut. Projektet kommer att delas upp i två faser om tre år. Se bilderna här.
Publicerad den 16 Maj 2017

Nyckelkomponenter är att lyfta fram Marmorhallarna, renovera och återställa fasader, samt skapa nya inre torg.

Ägarna, Abu Dhabi Investment Authority, säger sig ha beaktat synpunkter från det tidigare samrådet genom att Freys huvudbyggnad bevaras och fler bostäder byggs. Fram till den 16 juni kommer förslaget att visas upp i en särskilt uppsatt paviljong på Stureplan.

- Vi är stolta över att kunna presentera hur Sturekvarteret ska återta sin plats som innerstadens självklara mittpunkt. Nya Sture är inte en kortsiktig restaurering, det är en stor långsiktig investering i Stockholms centrum. Genom att återställa kvarterets historiska landmärken och uppdatera innehållet i kvarteret vill vi skapa en plats som möter kraven både idag och i framtiden. Precis som stockholmarna älskar vi Sture, men idag är det en plats som präglas av kortsiktiga beslut och renoveringar från 80- och 90-talet som gör att platsen inte når upp till sin fulla potential, säger Pascal Duhamel, ansvarig för ADIA:s fastighetsinvesteringar i Europa.

Projektet att utveckla Sture har kommit en lång väg sedan starten och genom ett nära samarbete med staden och beaktandet av synpunkter från programsamrådet finns nu ett förslag till detaljplan för området.

- Vi vill att Sturekvarteret återigen blir den naturliga mötesplatsen i Stockholm och med det här förslaget kan vi göra den ambitionen verklighet. Vi skapar sammanhängande innergårdar, en ny klassisk matmarknad, naturliga mötesplatser i form av restauranger och ett nytt hotell samt moderna kontorslokaler och bostäder, säger Pascal Duhamel.

Förslaget i korthet
# Visionen är att skapa en levande mittpunkt i stadens centrum. Sturekvarteret ska vara en given destination för både stockholmare och internationella besökare. Platsen ska möta kraven och förväntningarna som både boende, besökare och de som arbetar i city har i vardagen. Samtidigt ska det vara inbjudande för såväl stockholmare som turister under hela veckan.

Restaurering av fasader

Stures husfasader – som sträcker sig längs Birger Jarlsgatan, Sturegatan, Humlegårdsgatan och Grev Turegatan – är vackra och historiskt viktiga. Kvarterets klassiska Stockholmskaraktär består genom att merparten av fasaderna återställs till sin historiska prakt från slutet av 1800-talet. Kontorsbyggnaden på Humlegårdsgatan från 1990-talet samt garaget på Grev Turegatan kommer att rivas för att göra plats åt ett nytt hotell, kontor och fler bostäder.

Lyfta fram dolda skatter
Ett av Stureprojektets huvudsyften är att göra hela kvarteret tillgängligt för besökare. Genom att öppna upp kvarteret tar man också fram historiska innergårdar och andra ytor som i dagsläget är dolda för allmänheten.
Bortglömda Marmorhallarna renoveras och öppnas upp. Marmorhallarna har en imponerande historia men ombyggnader har resulterat i att mycket av den ursprungliga marmorn har försvunnit och att platsen är undangömd. Nu kommer Marmorhallarna återigen att spela en viktig roll som en av knutpunkterna i kvarteret med tillgång till det nya undre planet. Den del av marmorgolvet som idag är överbyggt kommer att frigöras.

Sturebadet får en ny kostym.
Sturebadets ingång är idag undangömd inne i kvarteret och entrén från Stureplan mot Sturebadet är en trång korridor med lågt till tak. Det nya förslaget gör att det nya Curmans torg öppnas upp med direkt ingång till badet. Insidan av Sturebadet behåller sin historiska glans samtidigt som badet får en ny fasad.

Det nya Grev Tures torg introduceras.
Det nya Grev Tures torg skapas av en idag otillgänglig innergård på Grev Turegatan 7. Det här nya torget blir en ny naturlig mötesplats med caféer och restauranger i den utökade Sturegallerian.

Freys Hyrverk får en synligare plats i kvarteret.
Eftersom det lågt inglasade torget från 1980-talet framför Freys tas bort kommer Freys fasad att lyftas fram och blir en synligare ingång i kvarteret från Grev Turegatan.

En ny undervåning
Den nya undervåningen kommer sträcka sig under en stor del av kvarteret och bland annat bestå av den nya matmarknaden Sturehallen. Här skapas ett helt nytt våningsplan med mat som huvudfokus. Här kan man äta och dricka gott, handla med sig delikatesser hem, köpa med sig blommor och mycket mer.

Undervåningen blir tillgänglig för besökare genom en ny nedgång från Marmorhallarna. I samband med byggnation skapas en ny koppling till tunnelbanan och den nuvarande slitna nedgången till tunnelbanan renoveras och fräschas upp.

Kvarteret håller öppet under byggprocessen
För att minimera påverkan på hyresgäster, boende och grannar kommer projektet delas upp i två faser om 3 år. I den första fasen kommer gallerian och handeln att fungera som idag, medan renovering av södra delen av kvarteret pågår. I den andra fasen kommer södra delen med en ny matmarknad att öppnas upp och då inleds ombyggnation av den norra delen av kvarteret.


Process framöver
• Paviljong på Stureplan: 16 maj – 16 juni
• Samråd för detaljplan med utställning vid Tekniska Nämndhuset: 16 maj – 27 juni

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Magnus Andersson nöjd med nya Besqabs byggrättsportfölj

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige