Image

NREP bildar Nordens största logistikfastighetsfond

Transaktioner NREP bildar, tillsammans med investerare, en långsiktig nordisk logistikfastighetsfond. Från starten har fonden över en miljon kvadratmeter till ett värde om cirka 10,5 miljarder kronor, och är därmed den största moderna logistikplattformen i Norden.
Publicerad den 18 April 2017
Rickard S Dahlberg. Bild: NREP
Rickard S Dahlberg.

Tillsammans med en grupp lokala och internationella investerare har NREP bildat en långsiktig nordisk logistikfastighetsfond. Fonden har en fastighetsportfölj på över 1 miljon kvadratmeter från starten och är därmed den största moderna logistikplattformen i Norden.

NREP har konsoliderat 49 moderna logistikfastigheter för att bilda den initiala portföljen för NREP Logistics Property Fund.

Portföljen på 10.5 miljarder har närvaro i alla viktiga logistikhubbar, hyresperioder på minst åtta år i genomsnitt och en bas med ledande bolag som hyresgäster. Hyresgästerna omfattar i princip alla de största tredjepartslogistikföretagen i Norden.

NREP Logistics Property Fund kommer att ta en strategisk och långsiktig approach till den nordiska logistikmarknaden och låta plattformen gradvis växa över tiden.

Fondens investerare omfattar lokala pensionsfonder som Första AP-fonden, PFA Pension, DIP (Danske civil- og akademiingeniørers Pensionskasse), JØP (Juristernes og Økonomernes Pensionskasse) och Lægernes Pension samt internationella institutionella investerare som Allianz och Helaba Invest.

– NREP är tacksamma över att ha funnit en grupp mycket kunniga investerare som delar vår strategiska approach och vision för hur man skapar stabilt långsiktigt värde i det nordiska logistiksegmentet, säger Rickard Dahlberg, grundare och CIO på NREP.

– Vi ser fastighetsinvesteringar på logistikmarknaden som ett intressant sätt att dra nytta av framtida global handel, konsumtion, e-handel och förändringar av leverantörskedjans utformning. Vi är oerhört glada över att kunna göra detta i partnerskap med en så erfaren och kompetent förvaltare som NREP. Vi ser fram emot att gemensamt utveckla denna plattform till Nordens största och bästa logistikfastighetsplattform, säger Johan Temse, Investment Manager på Första AP-fonden.

Portföljen kommer att förvaltas av NREP:s driftsplattform inom logistik, Logicenters, som är Nordens största förvaltare och utvecklare av moderna logistikfastigheter.

– Det ytterligare stödet med långsiktigt kapital kommer att stärka Logicenters position som en långsiktig utvecklare och leverantör av moderna logistikfastigheter i Norden, säger Matthias Kettelhoit, Commercial Head på Logicenters.

– Denna portfölj och plattform är inte bara anmärkningsvärd ur ett nordiskt perspektiv. I kombination med en av de stabilaste makromiljöerna i dagens Europa representerar den det som troligen är den mest homogena och högkvalitativa logistikplattformen på så stor skala, säger Jack Cox, Head of Logistics and Industrial EMEA på CBRE.

De huvudsakliga rådgivarna var Citi, Goodwin & Procter LLP, Bech-Bruun, Real Advokatbyrå och Roschier.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige