Image

Norsk arkitektbyrå utformar Alingsås nya strandbostäder

Bygg Entreprenörerna bakom Ica Maxi i Alingsås påbörjar inom kort en omfattande utbyggnad som kommer att resultera i köpcentret Vimpeln som öppnar i slutet av 2013. Men det är inte allt. I ett parallellt uppdrag har Vimpelns initiativtagare Claes och Ulf Melin sökt en arkitektbyrå för att utforma cirka 100 nya bostäder precis intill.
Publicerad den 7 November 2012

– Det blir ett boende utöver det vanliga med ypperligt läge ur flera aspekter, säger Ulf Melin som driver Ica Maxi i Alingsås.
Vid stadsdelen Stampen, mellan E 20 och sjön Gerdsken, ligger planområdet för de cirka 100 bostäder som norska arkitektbyrån A-Lab nu vunnit uppdraget att utforma. A-Lab, som är baserat i Olso, har en imponerande samling arkitektpriser i bagaget och uppdraget i Alingsås togs hem i hård konkurrens från ett flertal andra internationella byråer, bland andra Berg C.F.Möller, IPOS In Praise Of Shadows och White arkitekter.
– Vi har verkligen imponerats av kreativiteten och framförallt kvaliteten på de förslag som kommit in. Även om A-Lab tar fram den slutliga ritningen vill vi i någon form arbeta vidare med samtliga förslag. Målet är att dra nytta av alla smarta idéer och därigenom skapa Alingsås bästa boende, säger Claes Melin.

Rent arkitektoniskt kommer kvarteren Vimpeln och Ankaret att ta avstamp i sin placering mellan industri- och bostadsområde – vilket återspeglas i det vinnande förslagets stilrena design. De cirka 100 bostäderna placeras längs med Strandstigen och erbjuder en rejäl bredd både vad gäller individuell utformning och storlek.
– Att få vara med och forma identiteten i ett område med en sådan fantastisk potential är både spännande och utmanande, detta blir ett nytt kapitel i Alingsås historia. Byggnaderna kommer att få en fantastisk utsikt över Gerdsken och skapa en naturlig länk mellan sina grannar i och med en mjuk övergång från bostads- till industriområde. Vårt förslag utnyttjar samtidigt det sjö nära läget maximalt och har försetts med en integrerad kreativ ljussättning som kommer att skapa en underbar strandpromenad, säger Odd Klev, grundare och partner på A-Lab.
De andra arkitektbyråerna som varit med i det parallella uppdraget kommer att ansvara för andra delar av projektet. IPOS utformar själva strandpromenaden, White utvecklar fastigheten Ankaret som är beläget norr om Vimpeln och det så kallade pir-huset görs av Berg C.F.Möller.

Vimpelns portar slås enligt plan upp i slutet av 2013, och de nya bostäderna invid Gerdsken planeras vara klara för inflyttning cirka ett och ett halvt år därefter.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige