Image

Nils Holgersson; kommunskillnader på 78 procent

Sverige Den årliga Nils Holgersson-mätningen visar att skillnaderna mellan de dyraste och de billigaste kommunerna – när det gäller el, värme, vatten och avlopp – fortsätter att öka. I den dyraste kommunen är priserna 78 procent högre än i den billigaste.
Publicerad den 12 Oktober 2016

För en vanlig trerumslägenhet i Tanum motsvarar kostnaden 2 410 kronor per månad, medan kostnaden i landets billigaste kommun Luleå är 1 354 kronor.

– Det är bekymmersamt att priserna fortsätter att öka betydligt mer än den allmänna prisutvecklingen i samhället. Det rör sig ofta om verksamheter med bristande konkurrens där konsumenternas ställning är svag med liten möjlighet att påverka priserna, säger Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Under de 21 år som Nils Holgersson-rapporten genomförts har avgifter och taxor stigit tre gånger så mycket som konsumentprisindex. I år är den genomsnittliga avgiftshöjningen fyra procent, samtidigt som övriga priser i samhället i stort sett har stått still. Ökningen beror till största delen på kraftigt ökat elpris.

Att skillnaderna mellan kommunernas taxor totalt sett är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i tättbebyggda kommuner.

– Det är ändå att betrakta som orimligt att prisskillnaden är upp till 12 670 kronor per år beroende på vilken kommun lägenheten ligger i. Det är en skillnad som vi dessutom kan se blir allt större, säger Roland Jonsson.

– Ska man lyfta fram något positivt ur rapporten ser vi en generell inbromsning i prisutvecklingen för fjärrvärme, säger Roland Jonsson.

FAKTA/ Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet
Tanum 2 410 kr
Munkedal 2 282 kr
Nordanstig 2 236 kr
Härjedalen 2 230 kr
Tjörn 2 228 kr

FAKTA/ Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet
Luleå 1 354 kr
Borlänge 1 416 kr
Boden 1 442 kr
Piteå 1 447 kr
Oxelösund 1 459 kr

Sedan 1996 har Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO, varje år gett ut rapporten "Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige". Här redovisas fakta bland annat om de prisskillnader som finns mellan olika kommuner gällande avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige