Image

NCC säljer till Citycon

Transaktioner NCC har sålt sin del av projektet Mattby köpcentrum i Esbo i Finland till samarbetspartnern Citycon. Köpeskillingen för NCC:s till hälften ägda andel av projektbolaget uppgår till cirka 750 miljoner kronor.
Publicerad den 10 Augusti 2016

Projektet är en tillbyggnad till det redan etablerade köpcentrumet Iso Omena Shopping Centre och den nya tillbyggnaden ”Mattby Metro Center” består av cirka 25 400 kvadratmeter uthyrningsbar butiksyta och cirka 600 parkeringsplatser.

Vid försäljningen uppgick uthyrningsgraden till över 90 procent. Uthyrningen på en tuff marknad har varit framgångsrik men projektbolaget har fått investera mer än normalt för att möta hyresgästernas krav.

– Detta lyckade projekt visar på hur vårt samarbete med Citycon har möjliggjort framgångsrik stadsutveckling och ett bevis på hur god samverkan med intressenter som Esbo stad och Länsimetro adderar mervärden för alla parter, säger Carola Lavén, Affärsområdeschef NCC Property Development.

Med den nybyggda delen blir Iso-Omena Shopping Centre ett av Finlands största köpcentrum. NCC har tillsammans med Esbo stad och Länsimetro också byggt ny bussterminal och infartsparkering i anslutning till köpcentrumet vilka planeras att öppna i samband med att den nya tunnelbanesträckningen beräknas öppna för trafik i januari 2017.

– Vi är nöjda med att ha slutfört detta betydande och komplicerade utvecklingsprojekt i samarbete med NCC. För Citycon har Iso Omena varit en investering i ett förstklassigt köpcentrum i en växande tätort i huvudstadsregionen. Vi har funnit denna typ av partnerskap med NCC mycket givande och ser även fram emot öppnandet av vårt nästa gemensamma köpcentrumprojekt, Mölndal Galleria, i Göteborg säger Nils Styf, Chief Investment Officer på Citycon

Den nya tillbyggnaden i Iso Omena Shopping Centre – med mer än 60 nya butiker, invigs den 11 augusti. H & M, Gina Tricot och Brothers är några av de nya butiker som öppnar samt att köpcentrumet får ett antal nya restauranger och ett nytt bibliotek.

Tillbyggnaden blev tidigare i år tilldelad nivån Platinum i det internationella miljöcertifieringssystemet Leed. Platinum är den högsta möjliga miljöklassificeringen, vilket innebär att fastigheten har en enastående effektivitet när det gäller energi-, material- och vattenförbrukning samt har en utmärkt inomhusmiljö.

Projektet är färdigställt och Citycon förvärvade NCC:s andel av projektbolaget den 10:e augusti. Försäljningen ger en positiv resultatpåverkan i affärsområdet NCC Property Development i det tredje kvartalet 2016.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige