Image

NCC får uppdrag i Trelleborg

Bygg/Arkitektur Efter 45 år får Trelleborg tillbaka sin persontågstrafik. Om drygt ett år kommer Skånes regionala Pågatåg att rulla in i gamla stationshuset och intill bygger NCC nu en bussterminal och cykelparkeringar till stadens nya resecentrum. Trafikverkets order är värd nära 42 miljoner kronor.
Publicerad den 13 Oktober 2014

– Sedan 1971 har det i princip bara gått godståg till och från Trelleborg, men om drygt ett år kan trelleborgarna ta tåget till Malmö, Köpenhamn, Lund och Helsingborg. Enligt kommunen är det något av det största som hänt stadens invånare på länge, så vi är stolta att bidra till denna viktiga knutpunkt och även till fler miljöanpassade resor, säger produktionschef Klaus Wittkämper, NCC.

Med Pågatågen blir restiden mellan Trelleborg och Malmö 30 minuter och persontågstrafiken ökar möjligheterna att arbetspendla mellan städerna, samt minskar belastningen på miljön.

Intill Pågatågsperrongen och gamla Centralstationen bygger NCC de nya delarna av ett modernt resecentrum, som ska stå klart i december 2015 innan tågen rullar in vid årsskiftet 2015/2016.

Det innebär att flera trafikslag samlas här och att bussterminalen blir ny knutpunkt för regionens bussar. Runt resecentrumet anlägger NCC torgytor med planteringar och bygger ett stort antal cykelparkeringar med tak nära entréerna.

NCC bygger också om Järnvägsgatan (Riksväg 9) i anslutning till stationen. Gatan förflyttas söderut och får en bussfil. Dessutom bygger NCC gångbanor och cykelvägar runt om resecentrum.

Även Centralstationen, som varit järnvägsmuseum och kontor efter att persontågen försvann, kommer återuppstå och bli en del i resecentrumet. Det arbetet sker dock i en annan entreprenad.

Sedan persontågstrafiken till Trelleborg lades ner 1971 på grund av få resande har enbart godståg trafikerat sträckan för vidare färjetransport till och från Tyskland och Polen. Undantaget det anrika Berlintåget som gått alla år till och från Malmö, men utan av- och påstigning i Trelleborg.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige