Image

NCC bygger nya Humanisten vid Göteborgs universitet

Bygg/Arkitektur NCC har fått i uppdrag av Akademiska Hus att bygga den nya humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Ordern är värd 484 miljoner kronor.
Publicerad den 27 Oktober 2016

– I dagsläget ligger Humanistens olika institutioner utspridda på flera byggnader. Målet med om- och tillbyggnaden är att samla fakulteten på ett ställe samtidigt som man skapar fler och bättre arbetsytor som bidrar till ökad samverkan för studenter, lärare och forskare, säger Birgitta van Dalen, regiondirektör på Akademiska Hus region Väst.

I oktober startar förberedande markarbeten och i november i år påbörjas om- och nybyggnationen som förväntas pågå under cirka tre år. Projektet genomförs i etapper vilket gör det möjligt för verksamheten att sitta kvar i lokalerna under byggtiden.

– Tillsammans med Akademiska Hus kommer vi att lägga stort fokus på att skapa energieffektiva lokaler med hållbara materialval för ett bra inomhusklimat. För den nybyggda ska vi tillsammans uppnå Miljöbyggnad nivå Guld medan ombyggnaden certifieras på nivå Silver, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building Sweden.

Entreprenaden genomförs i nära samverkan med Akademiska Hus. Arbetssättet ligger i linje med NCC partnering som är en strukturerad samarbetsform där byggherre, konsulter och entreprenörer gemensamt löser en bygguppgift. Metoden baseras på ett öppet och förtroendefullt samarbete där parternas yrkeskunskaper kompletterar varandra genom projektets alla skeden.

Projektet upphandlades 2013 men var villkorat av marklov. Affären orderregistreras i fjärde kvartalet 2016 i affärsområdet NCC Building.

Det symboliska första spadtaget för ombyggnaden tas under torsdagen 27 oktober. Medverkar gör Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Pam Fredman, rektor för Göteborgs universitet, Margareta Hellberg, dekan för humanistiska fakulteten samt Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige