Image

NCC bygger ny godsterminal åt Göteborgs Hamn

Bygg/Arkitektur Göteborgs Hamn har gett NCC uppdraget att bygga en ny kombiterminal i Göteborgs Hamn. Byggnationen startar i mars.
Publicerad den 7 Februari 2017
Göteborgs Hamn har gett NCC uppdraget att bygga en ny kombiterminal i Göteborgs Hamn. Bild: Göteborgs Hamn
Göteborgs Hamn har gett NCC uppdraget att bygga en ny kombiterminal i Göteborgs Hamn.

I slutet av året flyttar kombiterminalen vid Göteborgs centralstation ut till ytterhamnarna på Hisingen. Nu står det klart att Göteborgs Hamn har gett NCC uppdraget att bygga terminalen.

– Byggnationen av den nya kombiterminalen är ett led i vårt arbete med att skapa en stark och hållbar infrastruktur i Skandinaviens största hamn. Vi är mycket glada över hur upphandlingen föll ut, NCC är en erfaren och renommerad entreprenör som vann upphandlingen i hård konkurrens, säger Fredrik Andersson, projektledare på Göteborgs Hamn.

Projektet sker i partneringsamarbete med NCC. Partnering är en samarbetsform där beställare, entreprenör och konsulter arbetar tätt tillsammans genom hela projektet.

Terminalbygget påbörjas i mars. Den första etappen väntas stå klar i december, i samband med att nuvarande kombiterminal vid Gullbergsvass stänger. Fullt utbyggd är terminalen först 2019-2020. 

Terminalområdet blir cirka 65 000 kvadratmeter stort och är beläget i anslutning till hamnens roll on/roll off-terminaler från vilka bland annat trailers fraktas med fartyg till exempelvis England och Belgien.

Den nya kombiterminalen kommer att ha högre kapacitet än nuvarande. Sju järnvägsspår med totalt 3,360 spårmeter kommer att byggas i terminalen.

Göteborgs Hamn är internationellt känd för sina järnvägspendlar. I dag kommer över 50 procent av containrarna med tåg istället för med lastbil till hamnen, med stora miljövinster som följd. Med den nya kombiterminalen mitt i hamnen skapas helt nya möjligheter att även få över trailertransporter från väg till järnväg. 

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige